2 kg ponty
2 keszeg
harcsafej
10 dkg pirospaprika
4 halászlékocka
3 nagy fej hagyma
3 l víz
3 paradicsom
2 csípős paprika
2 doboz sűrítmény
2 dl száraz vörösbor
1 fakanálnyi zsír
só
bors
A pontyot pucold meg, majd szeleteld fel. Ha akarod, a bőrét is lenyúzhatod. Sózd be, és tedd fél órára a hűtőbe. Rakd az aprólékot a keszegekkel, a fejekkel, a farkakkal, a belsőségekkel, a paradicsommal, a paprikával, a hagymával, a zsírral egy 5 literes lábosba, és önts rá 3 liter vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint, add hozzá az őrölt pirospaprikát. Szó szerint főzz szét mindent körülbelül két óra alatt.
Utána passzírozd át a masszát. Ez húsdarálóval vagy turmixgéppel a leggyorsabb, de tésztaszűrön kézzel is elvégezheted a műveletet. Tedd egy másik edénybe a sűrűjét, rakd hozzá a kockákat, a sűrítményt, és önts hozzá két deci bort. Ha szükséges, még egy kis vizet is adhatsz hozzá. A levet ismét forrald fel. Közben tedd bele az ikrát, a haltejet és a szeleteket. Öt-tíz percig főzd, és kész is van a karácsonyi halászlé! Vedd le a tűzről, és akár tálalhatod is.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és kevés olajon süssük meg aranybarnára a lazacot. A kifőtt tésztát keverjük össze a pestóval és forraljuk össze, majd forgassuk össze olívaolajjal...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűTegyük a rákot és az apróra vágott fokhagymát egy tálba. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat, forgassuk össze és tegyük félre 20 percre. Egy serpenyőben olvasszuk fel a v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát körömnyi darabokra vágom, kis lángon barnára pirítom, majd ráöntöm az olajat, és rádobom az apróra vágott hagymát – amikor üveges lesz, a fokhagymát is. Ezután fűszerez...
Elkészítési idő: 45 min Nehézség: KözepesA hekket tejbe áztatjuk néhány órára, majd sózzuk, kicsit megborsozzuk, és pirospaprikával kevert lisztbe forgatjuk. 170 C-os forró olajban fedő alatt pirosra sütjük....
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű