- 3 kg harcsa pacal*
- 1/2 liter halászlé alap*
- 1 kg vöröshagyma + 2 fej (abálás)
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál csemege paprika (őrölt)
- 1 TV paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál egész fekete bors
- 2 kávéskanál őrölt fekete bors
- 8 babérlevél
- mustármag (egész)
- 1 db citrom
- majoránna
- őrölt kömény
- darált csípős paprika (2 kávéskanál)
A harcsa pacal picit sem hasonlít a marha pacalhoz, max. annyiban, hogy ez is bendő (csak a harcsáé)
Mivel egy picit nyálkás, így jól ki kell áztatni, mosni és körömkefével lesúrolni róla a nyálkákat. Én utána picit ecetes vízben áztatom (max 10 perc) majd újra lemosom és...
Először meg kell abálni:
Nagy lábos hideg vízbe:
2 fej egész vöröshagyma (héjában)
4 gerezd fokhagyma (héjában)
1 evőkanál egész fekete bors
4 babérlevél
1 csapott teáskanál mustármag
1 félbevágott citrom (csak a szag miatt)
és bele a harcsa bendők egészben
forrás (inkább gyöngyözés) Kb 2 óra után kiemeljük a bendőket, lemossuk és megvárjuk míg kihűl.
(az abalét sajnos nem tudjuk felhasználni, mert ebben az esetben majd halászlé alappal főzzünk..)
A kihűlt pacalokat tetszőleges csíkokra vágjuk (én kb 0,5 cm* 3 cm)
és innentől kezdve szinte ugyanaz mintha pacalt főznénk..
1 kg vöröshagymát és 6 gerezd fokhagymát apróra vágva forró zsíron üvegesre pirítunk. Tűzről lehúzva hozzá adunk 2 evőkanál pirospaprikát (csemege), majd hozzáadjuk az apróra vágott TV paprikát és az apróra vágott paradicsomot. adunk neki 3-4 percet míg levet eresztenek és mehet rá a felvágott pacal.
tűzön jól összekeverjük, max 2 perc, mert itt nem kell megpörkölni és mehet rá pár merőkanál halászlé alap. (amíg ellepi)
valamint: 2 kávéskanál őrölt bors, 1 csapott evőkanál majoránna, 2 teáskanál őrölt kömény, 4 babérlevél, (ízlés szerint csípős paprika krém, vagy darált csípős paprika)
SÓVAL CSAK ÓVATOSAN - mert a halászlé alapunk valószínűleg elég sós, így menet közbeni kóstolás alapján, ízlés szerint pótoljuk!!!
Kb 45 perc-1 órát főzzük (nem forralva) gyöngyözve, és ha kezd zsírjára pirulni, mindig utána töltünk halászlé alappal..
Amint a hús puha és a szaft állaga is megfelelő, készen vagyunk!
Lehet főt krumplival is, de a legjobb friss kenyérrel és (házi) kovászos uborkával!
Jó étvágyat!
*A harcsa pacalhoz az alapanyagot (harcsa gyomra) nem könnyű beszerezni!
Én a Haludvarban szereztem be: http://haludvar.hu/
de előtte érdemes odatelefonálni, hogy van-e
Kell hozzá, hogy gyorsan menjen kb fél liter halászlé alap (ha lehet NE KOCKÁS, HANEM SAJÁT KÉSZÍTÉS)
(ehhez is jó a Haludvar) én 2 pontyfej, 2 keszeg, 2 törpeharcsából csináltam, de bármiből lehet, ami plusz 2 óra főzés, +1 óra passzírozás)
Van aki tesz még bele marha térdből kifőzött csontenyvet is az utolsó 5 percben, "hogy elég nyunyós legyen", de ha a halászlétek korrekt (az enyémben a passzírozás után melegen megállt a fogpiszkáló) akkor nem fontos...
Jó étvágyat!
1.Preheat the oven to 220°C, fan 200°C, gas 6. Line a baking tray with a silicone mat or baking paper, put the cauliflower florets on the tray, drizzle over 1 tablespoon oil, seaso...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű- Lazac szeleteket olajozott zacskóba tesszük majd szórunk rá citromborsot és szezámmagot. Óvatosan összerázzuk/összeforgatjuk. - Amíg pácolódik elkészítjük a zöldségeket. Ízlés sz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA halat kb. 1,5 órára a citromlével, sóval, borssal fűszerezve és jól átforgatva a hűtőben pihentetem, közben megcsinálom az alapszaftot. A szalonnát kisütöm (nem szedem ki a kisül...
Elkészítési idő: 75 min Nehézség: KözepesA megtisztított halat feldaraboljuk, majd lesózzuk. Hagyjuk állni kb. 2-3 órát. Ez azért fontos, mert így nem fő szét a húsa. Ezalatt elkészítjük a csipetke tésztát, 70 dkg liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű