50 dkg lisztkeverék (25 dkg finomliszt + 25 dkg tönköly finomliszt)
3 közepes burgonya (áttörve kb. 35 dkg)
15 dkg zsír
2,5 dkg élesztő
½ -1 dl tej
2 púpozott teáskanál só
1 tojás
tejföl ennél most 1-2 evőkanál ment csak bele.
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
A liszteket elkevertem a sóval és a fűszerekkel, majd beletettem a zsírt és jól eldolgoztam. Hozzátettem a tojást is, majd a pici cukros tejben felfuttatott élesztő következett. Az áttört krumplit is hozzáadagoltam, végül a tejföl került bele utoljára, túl sokat nem is vett fel. Elképzelhető, hogy több tejföl is belemegy, ha a zsiradék hidegebb és nem szobahőmérsékletű, de így teljesen jó lett a tésztám, ezért nem foglalkoztam ezzel a dologgal.
Lisztezett munkalapon kb. 1,5 – 2 cm vastagra nyújtottam, a tetejét késsel bevagdaltam és a nagy pogácsa szaggatóval kiszaggattam a pogácsákat (6 cm). Az oldalukat megsodortam egy kicsit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, a tetejüket egy pici tejjel lekevert tojás sárgájával kentem meg. Fél óra hosszat pihentettem, mielőtt a sütőbe mentek.Légkeveréssel 180ºC-on 30-35 perc alatt gyönyörűre sültek.
Kelttésztát dagasztunk. Ha megkelt 4 részre osztjuk a tálban.1 részt kiemelsz, kézzel még elfelezzük, kinyújtjuk pizza formára és méretre, mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a mo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sós vízben, héjában főtt burgonyát ,meghámozzuk és krumpli törővel összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt és a zsírt. Elkeverjük a felfuttatott élesztővel, sóval és a tojásokkal. Átd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.Kinyújtjuk, kb 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab közepét kisebb sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Én a kenyérsütőgépben dagasztottam be a tésztát, dagasztás után a kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem a tésztát. 2. Amíg a tészta kel, el lehet készíteni a szószt: megmoso...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes