Családireceptkönyv.hu

Mindennapi kenyerünk


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Sütés előtti est

40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz
Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…

Másnap adok hozzá

60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz

Elkészítés:


…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.

Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…

A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Erdélyi magvas kenyér
Erdélyi magvas kenyér

A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
369. Zsemle 1.
369. Zsemle 1.

Dagasztani, duplájára keleszteni. Közben 20 perc után kissé átgyúrni, jót tesz a tésztának. Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, 10 dkg darabokra vágom, egyenként gömbölyítem őket....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Kifli
Kifli

Tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral, lisztet össze keverem a sóval, ráöntöm a vajat, a tejes élesztőt, és hirtelen dagasztom. Ha kész, a tésztát kettéveszem, tányér nagyságú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Receptek
kenyér, az vagy amit...
kenyér, az vagy amit...

Egy kelesztőtálba szórjuk a porélesztőt és a cukrot, majd ráöntjük a langyos vizet. Ezután a tálba szitáljuk a kétféle lisztet és hozzáadjuk a sót. Kanállal elkeverjük, majd néhány...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk