2 kg. uborka ,50 - 60 dkg. vöröshagyma ,
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)
Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.
Ezt a savanyúságot lehet már másnap is enni ,mert az ízek összeérnek pl. ha szeretnénk másnapra , akkor készítéskor vegyünk ki belőle még az előtt mielött a Na -benzoát-ot beletennénk .
1. Egy kg fehér és egy kg vörös káposztát külön-külön meggyalulunk - vagy vékonyra vágunk -, és 2-2 evőkanál sóval meghintve másnapig állni hagyunk. 2. Ezután kicsavarjuk, desz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A felöntő levet a következő szerint készítsd el: 1 liter felforralt vizet hűts vissza szobahőmérsékletűre, és adj hozzá 1 csapott evőkanál (kb. 2 dkg) sót. 2. Az uborkát jó a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hosszúkás uborkákat alapvetően frissen, vagy saláták készítésére használjuk. Tárolásra a legzsengébb, tömzsi, erős, fejletlen magvú uborkákat szükséges kiválogatni. Az uborkákat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű