Gyümölcs , Tejföl ,liszt egész fahéj,szegfűszeg,citrom , búzadara ,zsír, víz só,
A mártás készülhet friss, fagyasztott és konzerv meggyből. Ilyenkor télen értelemszerűen a két utóbbi verzióból válogathatunk. A fagyasztott esetében feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Dobunk a vízbe fél citromot, akinek van fűszerzacskója, az abba tehet pár darab egész fahéjat és szegfűszeget. Én őrölttel is szoktam készíteni, azt viszont nem szeretem, ha a kemény fűszerdarabokat a számból kell kihalásznom. Dobhatunk bele fél vaníliarudat is.
Tehát, a vizet ízlés szerint megcukrozzuk, és amikor forr, 3-5 deci tejfölben elkevert 3-4 evőkanál liszttel behabarjuk. Vagyis: a legjobb, ha egy kis edényben habverővel összekeverjük a tejfölt a liszttel, és közben merünk hozzá a meggy levéből. Higítgatjuk vele, majd amikor úgy látjuk, hogy már nem csomós, beleborítjuk a lábasba, és gyorsan elkeverjük.
Felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Kidobjuk belőle a citromot.
Konzerv esetében ugyanígy járunk el, csak nem nagyon kell hozzá plusz vizet engednünk.
Na és most jön a dara.
Fontos, milyen edényben készül, mert vacak vékony aljúban pillanatok alatt megég. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk.
Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk, és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát (mivel mi sokan vagyunk, 3 decissel dolgozom). A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá fél kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük, keverjük – nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük, és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, és lehet tálalni.
A menzán tettek mellé egy szeletet a levesben főtt marhahúsból is, de nekem ez nem hiányzik.
A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. A tojásokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHéjában, sós vizében megfőzzük a krumplikat, majd felkarikázzuk, felszeleteljük a hagymát, paradicsomot, gombát és a paprikát is. Forró serpenyőben olívaolajon jól megpirítjuk a t...
Elkészítési idő: 150 perc Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsáira szedjük, a torzsát félretesszük. A karfiol rózsákat megfőzzük, a főzővízbe kevés tejet öntünk és sóval, cukorral ízesítjük. A karfiol rózsákat lecsepegtetjük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyeret tejbe mártjuk, lerakjuk tűzálló tálba, sajttal megszórjuk, meglocsoljuk tejföllel. Pirosra sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz