Családireceptkönyv.hu

Gyümölcsmártás piritott darával


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Gyümölcs , Tejföl ,liszt egész fahéj,szegfűszeg,citrom , búzadara ,zsír, víz só,

Elkészítés:


A mártás készülhet friss, fagyasztott és konzerv meggyből. Ilyenkor télen értelemszerűen a két utóbbi verzióból válogathatunk. A fagyasztott esetében feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Dobunk a vízbe fél citromot, akinek van fűszerzacskója, az abba tehet pár darab egész fahéjat és szegfűszeget. Én őrölttel is szoktam készíteni, azt viszont nem szeretem, ha a kemény fűszerdarabokat a számból kell kihalásznom. Dobhatunk bele fél vaníliarudat is.
Tehát, a vizet ízlés szerint megcukrozzuk, és amikor forr, 3-5 deci tejfölben elkevert 3-4 evőkanál liszttel behabarjuk. Vagyis: a legjobb, ha egy kis edényben habverővel összekeverjük a tejfölt a liszttel, és közben merünk hozzá a meggy levéből. Higítgatjuk vele, majd amikor úgy látjuk, hogy már nem csomós, beleborítjuk a lábasba, és gyorsan elkeverjük.
Felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Kidobjuk belőle a citromot.
Konzerv esetében ugyanígy járunk el, csak nem nagyon kell hozzá plusz vizet engednünk.
Na és most jön a dara.

Fontos, milyen edényben készül, mert vacak vékony aljúban pillanatok alatt megég. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk.
Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk, és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát (mivel mi sokan vagyunk, 3 decissel dolgozom). A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá fél kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük, keverjük – nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük, és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, és lehet tálalni.
A menzán tettek mellé egy szeletet a levesben főtt marhahúsból is, de nekem ez nem hiányzik.

Gyümölcsmártás piritott darával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Zöldsésges rizottó
Zöldsésges rizottó

egtisztítom és szeletekre vágom a gombát. Margarinon megfonnyasztom a szálakra aprított hagymát. A sárgarépát karikára vágva, a gombát pedig szeletekre vágva teszem hozzá. Beleresz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött Burgonya Hússal
Töltött Burgonya Hússal

-a 8 kanál rizst megmossuk +2 kanál zsiradékon megpiritjuk ,felöntjük vizzel és kis lángon lefedve megfőzzük -a 40 dkg hús+2 apróra vágott hagyma+ 2 kanál zsiradékból pörkölte...

Elkészítési idő: 1ora
Nehézség: Nehéz
share
Nudli (GM)
Nudli (GM)

A hozzávalókat összedolgozzuk. Szaggatjuk, főzzük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Borsós-Gombás Csirketokány
Borsós-Gombás Csirketokány

A vöröshagymát és a gombát felkockázom, a csirkemellet csíkokra vágom. Kevés olajon megpirítom a hagymát és ráteszem a húst. Ha megpirult a hús, hozzáöntöm a gombát. Saját...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk