Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kelt ostoros rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:60 dkg liszt,3 tojás sárgája,3 evőkanál olaj
6 dkg kristálycukor,4 dl langyos tej,5 dkg élesztő,1 mokkáskanál só
A töltelékhez:25 dkg margarin,20 dkg kristálycukor,3 evőkanál kakaópor
A tetejére:1 db tojás
Lehet dióval és mákkal is tölteni.Dió töltelék :25dkg dió,7,5 háztartási keksz,5 dkg méz,12,5 dkg cukor,1,75dl tej,rumaroma,1 vaniliás cukor,fahéj,cirom-narancs héj.Mák töltelék:30dkg mák,20dkg cukor,3 dl tej 1 vaniliás cukor, 5dkg dara vagy liszt

Elkészítés:


A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit - majd hármasfonással FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük.
Dió töltelék:A tejet a cukrot a mézet, vaniliás cukrot, reszelt citrom-narancshéjat felfőzzük, a darált diót,keksz morzsát,rumot,őrölt fahéjat belekeverjük és hadjuk kihűlni.
Mák töltelék:A tejet felforraljuk,hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.Ha kihűlt akkor töltjük csak meg velük a tésztát.

Kelt ostoros rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Almás kalács
Almás kalács

. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Félre tesszük, míg levet ereszt. A tésztához a tejet meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gelu Dóra
Felhő kalács
Felhő kalács

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojás sárgájához hozzáadjuk a vaniliás fehérjét.A két összetevőt óvatosan összekeverjük és sütőpapíros formába öntjük. 180 f...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos kalács (Gasztromanus)
Mákos kalács (Gasztromanus)

A lisztet egy tálba szitáljuk. A langyos tejbe mehet bele az élesztő a cukor 3 kanál liszt a kimértből. Futtassuk fel. A lisztből vegyünk ki egy kisebb tálba kb. 10-15 dkg. A tö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Foszlós kalàcs
Foszlós kalàcs

Dagasztóba rakjuk a hozzávalókat az élesztőt a margarint akkor adjuk hozzá mikor az élesztőt a lisztel elkeverte a gép, két-három részletben adjuk a tésztához, így könnyebben felve...

Elkészítési idő: 1,5 ó
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk