Hozzávalók a tésztához:60 dkg liszt,3 tojás sárgája,3 evőkanál olaj
6 dkg kristálycukor,4 dl langyos tej,5 dkg élesztő,1 mokkáskanál só
A töltelékhez:25 dkg margarin,20 dkg kristálycukor,3 evőkanál kakaópor
A tetejére:1 db tojás
Lehet dióval és mákkal is tölteni.Dió töltelék :25dkg dió,7,5 háztartási keksz,5 dkg méz,12,5 dkg cukor,1,75dl tej,rumaroma,1 vaniliás cukor,fahéj,cirom-narancs héj.Mák töltelék:30dkg mák,20dkg cukor,3 dl tej 1 vaniliás cukor, 5dkg dara vagy liszt
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ezidő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is. A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk - ebből az egyik db-t 3, és a másik db-t is 3 részre vágjuk majd. Az első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit - majd hármasfonással FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg. Úgy 20x30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük.
Dió töltelék:A tejet a cukrot a mézet, vaniliás cukrot, reszelt citrom-narancshéjat felfőzzük, a darált diót,keksz morzsát,rumot,őrölt fahéjat belekeverjük és hadjuk kihűlni.
Mák töltelék:A tejet felforraljuk,hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.Ha kihűlt akkor töltjük csak meg velük a tésztát.
Kb. fél dl langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A lisztből a sóval, 3 dkg cukorral, az élesztővel, 5 ek olvasztott margarinnal és a tejjel lágy...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesTészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáö...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű