1 kg. finomliszt,
50 g élesztő,
1 dl langyos tej,
1 kávéskanál cukor,
5 dl tej,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál só,
10 dkg vaj,
1 evőkanál házi zsír,
1 felvert tojás (a lekenéshez),
köménymag vagy sajt a tetejére,
1 kg finomliszt szitálva, 50 g élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávés kanál cukorral, 15 percig felfuttatunk, tetejét liszttel megszórjuk, így kovászosabb lesz.
Fél liter tejet megmelegítünk, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót és 10 dkg. vajat teszünk a tejbe, kavargatjuk míg elolvad, forró ne legyen.
Összeállítjuk a tésztát, én még tettem bele egy kanál házi zsírt is, jól kidolgozzuk. Fél óráig kelesztjük. Formázzuk kifli alakúra, háromszöget vágunk a tésztából, nyújtjuk, húzogatjuk és kifli alakúra sodorjuk.
Ebből az adagból van 2 gáztepsi kifli. Még lehet úgy is, hogy a tésztát mikor megkelt 4 egyenlő cipóra vágjuk, a cipókat külön-külön kerekre kinyújtjuk, 2-be, majd 4, 6, 8 háromszögbe vágjuk, így egyenlőek lesznek a kiflik. A második tepsit már így csináltam és sokkal szaporább, és egyenlőek lettek.
A tepsibe sütőpapírt teszünk, a kifliket 1 felvert tojással lekenjük, megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal, gyengén sóval meghintjük, reszelt sajtot is lehet rá szórni, 20-30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük.
1 dl cukros kézmeleg vízben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk 10 dkg lisztet (a 40 dkg-ból) és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt. A...
Elkészítési idő: 1-1,5 óra Nehézség: KözepesPreheat your oven to 400F (200C). Line with parchment paper or grease a 9"x 12" baking dish. Make the dough: In a large bowl, whisk together the flour, baking powder, and salt....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.) A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször keverjük össze a folyékony hozzávalókat egy nagy tálban, majd adjunk hozzá minden mást is. Keverjük csomómentesre, majd hagyjuk pár percig állni a tésztát. Amíg a tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű