menu

Családireceptkönyv.hu

Tejfölös pogácsa /hajtogatott


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 50 dkg liszt
• 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 3 dl tejföl
• 1 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kávéskanál cukor
• 3 kávéskanál só
a díszítéshez:
• 1 tojás
• reszelt sajt
• magvak

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.

A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: a vajjal megkent tésztát megszórhatjuk reszelt sajttal a föltekerés előtt, így sajtos pogácsát kapunk.

 Tejfölös pogácsa /hajtogatott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Muffin, kolbászos-sajtos
Muffin, kolbászos-sajtos

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Sajtosrúd szalagóriás.
Sajtosrúd szalagóriás.

A lisztet, a sót összemorzsolom a rámával, a tejfölben feloldom a szalagórát és a tojás sárgájával, a sajt 2/3-val együtt nem túl kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrok. Ha kemén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Padlizsános bourekas
Padlizsános bourekas

A töltelékhez a padlizsánt egészen apróra kockázzuk. A hagymát finomra reszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A paradicsomokat fél percre forró vízbe mártjuk, héjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos rúd
Sajtos rúd

Reszeljük le a sajtot. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, a sajtból hagyjunk a tetejét megszórni. Tegyük a hűtőbe pár órára. Szaggassuk ki a rudakat, kenjük meg a tetejét tojással, szór...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk