• 50 dkg liszt
• 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 3 dl tejföl
• 1 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kávéskanál cukor
• 3 kávéskanál só
a díszítéshez:
• 1 tojás
• reszelt sajt
• magvak
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.
A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: a vajjal megkent tésztát megszórhatjuk reszelt sajttal a föltekerés előtt, így sajtos pogácsát kapunk.
A tejet a vajjal és a sóval melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától (ez...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, megkenjük tojással, sajttal és szezámmaggal megszórjuk. Hosszú vékony csíkokra vágjuk és sütőlemezen forró sütőben megsütjük. Gyorsan s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA recept tésztája kenyérsütőgépben készül: - Program: dagasztóprogram
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű