menu

Családireceptkönyv.hu

Tejfölös pogácsa /hajtogatott


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 50 dkg liszt
• 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 3 dl tejföl
• 1 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kávéskanál cukor
• 3 kávéskanál só
a díszítéshez:
• 1 tojás
• reszelt sajt
• magvak

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.

A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: a vajjal megkent tésztát megszórhatjuk reszelt sajttal a föltekerés előtt, így sajtos pogácsát kapunk.

 Tejfölös pogácsa /hajtogatott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa

Elkészítés 1 A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. 2 A hajtogatásra szánt, durvára vágott tepertőn kívül az összes alapanyagot összemérjük egy edénybe. 3 Ezután simára gyúrjuk, és fól...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Olcsó, omlós sajtos rúd
Olcsó, omlós sajtos rúd

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, 1 éjjelre a hűtőbe tesszük. Másnap ceruza vastagságúra kinyújtjuk, hosszúkásra vágjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojáss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Sonkás-tojásos rétes
Sonkás-tojásos rétes

A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A felengedett leveles tésztát 2 részre vágjuk, kinyújtjuk és 1 csíkban elosztjuk rajta a tölteléket, majd föltekerjük. Kiolajozott sütőlapra t...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: Erika
Vajdasági sós
Vajdasági sós

Kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Összedagasztjuk a tésztához valókat. Keleszteni nem kell! Dagasztás után négyfelé vesszük a tésztát. Közben a töltelékhez habosra ki...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk