menu

Családireceptkönyv.hu

Tejfölös pogácsa /hajtogatott


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 50 dkg liszt
• 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 3 dl tejföl
• 1 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kávéskanál cukor
• 3 kávéskanál só
a díszítéshez:
• 1 tojás
• reszelt sajt
• magvak

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.

A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: a vajjal megkent tésztát megszórhatjuk reszelt sajttal a föltekerés előtt, így sajtos pogácsát kapunk.

 Tejfölös pogácsa /hajtogatott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa

A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és teljesen kihűtjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor megkelt az éles...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Hajtogatott vajas pogácsa
Hajtogatott vajas pogácsa

Az élesztőt megfuttatjuk a tejben a cukorral. A lisztet a vajjal, tojással, sóval,tejföllel és a megfuttatott élesztővel jól meggyúrjuk. Duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Bolognai kocka
Bolognai kocka

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk és a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Arra vigyázunk, hogy az élesztő a sóval csak a legvégén találkozzon, mert különben nem kel...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Eszter
ZABPELYHES SÓS RÚD
ZABPELYHES SÓS RÚD

A zabpelyhet daráljuk le. Nem kell teljesen lisztállagúnak lennie, maradhatnak benne darabok is. Szórjuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sót, a sütőport, a reszelt sajtot, a tejfö...

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk