Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska, vanília sodóval


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



30 dkg finomliszt
3 dkg vaj
2 dl langyos tej
2 evőkanál porcukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
A kenéshez és szóráshoz:
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg őrölt dió
5 dkg cukor


Elkészítés:


Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejet, és morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze elektromos mixer dagasztókarjával. A tészta akkor jó, ha már hólyagos és elválik a tál falától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük kb. 40 percig, vagy amíg nagyjából a duplájára nő. Egy kerek vagy ovális tortaformát vagy sütőtálat kenjünk ki és lisztezzük ki. A diót keverjük össze a cukorral. A megkelt tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és egy belisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A darabokat, avagy galuskákat tegyük, de ne szorosan, egymás mellé a tálba, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukrozott dióval. Ha maradt a tésztából, akkor még egy réteget rakjunk, hasonlóan. A sütőbe tegyünk egy tál vizet, melegítsük elő 180 °C-ra és a tésztát süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt. Hagyjuk langyosra hűlni, válasszuk szét a galuskákat és öntsük nyakon vanília- vagy borsodóval.
Vaníliasodó
8 dl zsírosabb tej
4 tojás sárgája
egy rúd vanília belseje vagy 2 evőkanál vaníliaeszencia
2 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Egy lábasba öntsünk 5 dl tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliaeszenciát). Lassú tűzön melegítsük fel. A maradék 2 dl tejhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, egy kézi habverővel dolgozzuk simára. Állandó keverés mellett öntsük hozzá a vaníliás tejhez és főzzük megfelelő sűrűségűre.

Aranygaluska, vanília sodóval

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Karamellás csiga
Karamellás csiga

A hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kinyújtani, majd megszórni a cukrokkal és egy kevés karamell öntettel meglocsolni. Bejgliszerűen feltekerni és darabokra vágni, muffin sütő...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: Detty
Nutellás kifli
Nutellás kifli

Megfuttatjuk az élesztőt a cukros, langyos tejben, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk (a nutella és kenéshez szükséges tojás nélkül). Meleg helyre tesszük és a duplájára kelesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Habcsókos kalács
Habcsókos kalács

Lehet, hogy egy kevés tejet kíván még a tészta, a tojások nagyságától függően. Dagasztás után kelesztés következett, majd lisztezett felületen ketté vettem a megkelt tésztát. Egy-e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Extra puha csíkos kalács
Extra puha csíkos kalács

A ThangZonggal együtt bedagasztom a tésztát, de a vajat csak a legvégén adom hozzá! A tésztát kettéosztom és az egyik felébe beledolgozom a feloldott kakaót. 30 perc pihi Kinyú...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk