1/2 kg finomliszt
- 3 dkg élesztő
-0,5 dl étolaj
- 2tk só
- 2 tk cukor
- 2,5 dl víz
-1 evőkanál ecet ( 10 %.-os )
(3 gerezd fokhagyma reszelve
Az élesztőt a vízzel a cukorral, és pici liszttel megfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam, 10 percig dagasztottam. Majd kb.45 -50 percet hagytam kelni. ( Gyönyörű nagyra kelt ). Kicsit kézzel lisztezett deszkán átgyúrtam,vizes kézzel megformáztam, beletettem a jénaiba, amit sütőpapírral béleltem, bevágtam, lefedtem a jénai tetejével, melyet belülről bevizeztem. Bekapcsoltam a sütőt 220 fokra. Míg a sütő melegedett, addig kelt a kenyér ismét. Sütőbe tettem, kb 40-45 percet sütöttem,Mielőtt elérné a jénai tetejét a jénai tetejét levéve kb félidő még tovább sütöm.Én sütő fóliát használtam .A sütő zacskót ketté vágtam az pont szépen bele simult a jénaiba .
Formázás ..Ha meg kelt kilapogatom és behajtom jobbról is meg balról is középig... aztán a végeit alul is meg felül is háromszögbe hajtom... elkezdem feltekerni és minden tekerésnél alaposan lenyomkodom... a végén egy nagyon szép veknit kapunk... ez azért fontos mert így levegősebb lesz.
https://ketkes.com/ropogos-cukorlepeny-a-spanyolorszagi-zsidok-ellenallhatatlan-finomsaga/
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBedagasztjuk a hozzávalókat,én mindent a hűtőből vettem ki. Kelesztés kb 40 percig Kinyújtom, olvasztott vajjal lekenem a tésztát, feltekerem mint a bejglit Ismét kelesztés kb...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűHlávkovú kapustu nadrobno nastrúhame (kedysi pokrájali) a dusíme do mäkka na masti. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a necháme vychladnúť. V slanej vode uvarené zemiaky pretlač...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖreg tészta hozzávalókat össze keverni.Letakarni, 10 -12 óra pihenés után használható. A tészta hozzávalóihoz adni. Dagasztani,duplájára keleszteni. Közben 20 perc után átgyúrni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű