1/2 kg finomliszt
- 3 dkg élesztő
-0,5 dl étolaj
- 2tk só
- 2 tk cukor
- 2,5 dl víz
-1 evőkanál ecet ( 10 %.-os )
(3 gerezd fokhagyma reszelve
Az élesztőt a vízzel a cukorral, és pici liszttel megfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam, 10 percig dagasztottam. Majd kb.45 -50 percet hagytam kelni. ( Gyönyörű nagyra kelt ). Kicsit kézzel lisztezett deszkán átgyúrtam,vizes kézzel megformáztam, beletettem a jénaiba, amit sütőpapírral béleltem, bevágtam, lefedtem a jénai tetejével, melyet belülről bevizeztem. Bekapcsoltam a sütőt 220 fokra. Míg a sütő melegedett, addig kelt a kenyér ismét. Sütőbe tettem, kb 40-45 percet sütöttem,Mielőtt elérné a jénai tetejét a jénai tetejét levéve kb félidő még tovább sütöm.Én sütő fóliát használtam .A sütő zacskót ketté vágtam az pont szépen bele simult a jénaiba .
Formázás ..Ha meg kelt kilapogatom és behajtom jobbról is meg balról is középig... aztán a végeit alul is meg felül is háromszögbe hajtom... elkezdem feltekerni és minden tekerésnél alaposan lenyomkodom... a végén egy nagyon szép veknit kapunk... ez azért fontos mert így levegősebb lesz.
Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől va...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Mindent összegyúrsz. Az élesztőt nem kell felfuttatni csak morzsold bele a lisztbe. Lágy tésztát fogsz kapni, kicsit ragad, ne lepődj meg. 2. 10 percre, letakarva meleg helyr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz anyagokat (zabpehelyliszt, zabpehely, búzasikér, himaljáa só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük. A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amib...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű