10 ek liszt
3 ek cukor
pici só
1 egész tojás
1 mk szódabikarbóna
2 db nagy alma
szódavíz vagy erősen szénsavas ásványvíz
olaj a sütéshez
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a cukrot, a sót, majd hozzáadjuk a tojást és annyi szódavizet, amivel összedolgozva nagyon sűrű palacsintatésztát kapunk. Ekkor belereszeljük a hámozott, lereszelt almákat és evőkanállal kiszaggatva bő, forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Törlőpapírra szedve leitatjuk róluk a fölösleges olajat. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva, lekvár kíséretében fogyasztjuk.
Az élesztőt a cukor egy részével langyos tejben elkeverve felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójával jól kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tésztát 4 részre...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet az élesztő porral. Adjuk hozzá a cukrot és a tojást. A tejet a vajjal langyosítsuk meg (túl meleg az élesztő miatt nem lehet!). Adj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: 50g cukrot, 1cs vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, 30ml olajjal jól kikeverünk. 6 tojásfehérjét egy csipet sóval és 60g cukorral nem túl kemény habbá verünk. 30g lisztet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűélesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját. Duplájára kelesztjük, ha megkelt, kettévesszük, kinyújtjuk, és a sajtkrémmel betöltjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű