4 egész csirkecomb
2-3 fej vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
50 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
A túrógombóchoz:
25 dkg túró
1 tojás
2 ek. búzadara
1 csokor kapor
só
tejföl
Hagyományos pörköltet készítünk. Aaz olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük. A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson. Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben. Sóval ízesített vizet forralunk, s viszonylag nagy gombócokat formálunk két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk. A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből .A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot - és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Mixa dem i ett matberedare eller med mixerstav. Tillsatt grädden, lite i taget under maskinens gång. Krydda med peppar och rör i persiljan....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPörköltet készítünk: A megmosott húst csíkokra, esetleg kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és a gomba felaprított tönkjeit kevés olajon megpároljuk és lepirítju...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: Könnyű1.A húst megmossuk, szárazra itatjuk, apró kockákra vágjuk. 2.A forró olajban adagonként megpirítjuk, majd kivesszük. 3.A rizst rászórjuk a visszamaradt zsiradékra, 1-2 percig...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fűszerezett csirkemellt hőálló tálba tesszük (öntünk alá egy kis vizet), rászeleteljük a fokhagymát, rászórjuk a túrót, még fűszerezzük ízlés szerint (bors, só, oregánó....stb.)...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű