20 dkg liszt
1 tk. sütőpor
3 dkg porcukor
2 nagy csipet só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja
1 tk vaníliakivonat/1 csomag vaníliás cukor
3,2 dl tej
1 evőkanál rum/konyak vagy más
erősebb alkohol
a sütéshez bő olaj
Az első négy hozzávalót egy tálba szitáltam (szerintem nem jó kihagyni, levegősebb tőle a tészta), elkevertem a másik hat hozzávalót, ráöntöttem az átszitált lisztes keverékre és egy rugós habverővel simára kevertem. Nagyjából palacsintatészta sűrűségű tésztát kaptam.
Mivel csak nagyon széles szájú tölcsérem van, inkább egy habzsákba tettem és a felforrósított, hüvelykujjnyi olajba csorgattam gyorsan egy tenyérnyi helyre, közben karikázva-vonalazva a tésztát. ( A tészta annyira nem sűrű, hogy megmaradjon a habzsákban, két fánk között be kell fogni a habzsák végét.) Amikorra harmadikat az olajba rajzolgattam, már az elsőt majdnem lehetett is fordítani, kb. fél perc sütés bőven elegendő. A forgatáskor, és amikor kivettem az olajból, jól leráztam róla a felesleges olajat, és vastag papírtörlőre szedtem.
A fenti anyagokból kalácstésztát készítünk, ha megkelt, kinyújtjuk, fánk szaggatóval kiszaggatjuk, lekvárral töltjük, kiflikké formázzuk. A tetejét tejfölös tojássárgájával megkenj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű- Ugyanazzal a bögrével mérünk ki mindent. (Én egy 2,5 decis bögrével dolgozom, így 4 bőséges adag lesz az eredmény.) - A tejet összemelegítjük a vízzel. Mikor kezdene felindulni,...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűTészta A tojásfehérjéket a csipet sóval kezdjük el felverni, és ha már lágy hab állagot kapunk, adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. Végül óvatosan forgassuk össze a dará...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KözepesA babapiskótát a kávéval meglocsoljuk és kb. 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt keményt habbá verjük és betesszük a hűtőbe. A mascarponét a joghurttal, a cukorral és a vaníliás c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű