220 g meggy (fagyasztott)
35 g gesztenyeliszt
35 g lenmagliszt
1 tk chia mag
3 ek cukor (>nak megfelelő édesítő)
1 szűk tk szódabikarbóna
1 csipet só
1 tk citromlé
2 ek olívaolaj (lehet kókuzszsír is)
100 ml kókusztej (szobahőmérsékletű)
kb. 160 ml meleg víz, illetve szükség szerint
1. A meggyet szűrőben felengedem (nyáron frisset lehet használni), a levét felfogom. (Még jobb, ha vörösboros sült meggyel készítjük!)
2. A sütőt alsó-felső állásban 170 °C-ra előmelegítem (légkeverésen 150 °C).
3. Egy kisebb tálban összekeverem a száraz anyagokat (gesztenyeliszt, lenmagliszt, édesítő, chia mag, vanília, fűszerek), hogy egynemű legyen.
4. Egy nagyobb keverőtálban (amiben az egész tészta elfér) elkeverem az olajat, a citromlevet és a kókusztejet. Előkészítem a meleg vizet.
5. A száraz hozzávalókat egy kisebb tálba keverem, majd hozzáadom a folyékony részhez és alaposan elkeverem. Gyorsan átkeverem, mert sűrűsödik és annyi meleg vizet adok hozzá, hogy közepesen sűrű massza legyen. Álltában még kicsit sűrűsödik.
6. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformába sütőpapírt teszek vagy kizsírozom.
Aljára terítem a meggyet, úgy, hogy ne maradjon hézag. Megszórom 1 evőkanál cukorral /édesítővel. A masszát ráöntöm, először csak egy vékonyabb réteget, ezt jól elsimítom, majd mehet rá a többi.
7. Betolom a sütőbe és kb 30-40 perc alatt – tűpróbáig – sütöm. Teljesen lehűtöm.
A hozzávalókat összekeverjük alacsony fokozaton, majd minimum 1 percig magas fokozaton. Sütés 170 fokon 70 perc, alsó-felső álláson.
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem 170 fokra. A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásfehérjét a cukor felével és a csipet sóval kemény habbá verjük. 2. A tojássárgáját a maradék cukorral keverjük habosra. 3. A habos tojássárgájához hozzáadjuk a kukorica...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KözepesA tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű