Tészta:
50 dkg liszt
2 tojás
1 dl olaj
1 dl tej
13 dkg porcukor
1 tk szalalkáli
Krém:
6,5 dl tej
4 ek liszt
1 ek gríz
15 dkg kristálycukor
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1/2 citrom héja
1/2-1 citrom leve (ízlés szerint)
barack vagy ribizli kocsonya
Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A grízt, a lisztet és a kristálycukrot elkavarjuk a maradék 2.5 dl tejjel, és a fövő tejhez adjuk. Állandó kavarással besűrítjük, majd hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt péphez adjuk. Hozzáadjuk a citrom héját és levét. A citrom méretétől függ, hogy mennyi levet adunk hozzá, kóstolással döntjük el.
A lisztet egy tálba tesszük, közepébe ütjük a tojást, a porcukorral elkavarjuk, következik az olaj, majd a tejben felfuttatott szalalkáli, végül a liszttel összegyúrjuk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kevés tejet.
4 részre osztjuk, érdemes lemérni, hogy a lapok egyformák legyenek. 4 lapot nyújtunk (fólia között), és tepsiháton, sütőpapíron egyenként megsütjük (10-12 perc). Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a sütemény.
Amikor megsültek a lapok, összerakjuk a tésztát: az alsó lapot megkenjük kocsonyával, rá a második lap, a krém, a harmadik lap, kocsonya, és végül a negyedik lap.
A tetejét bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy olvasztott csokival, de megszórhatjuk akár porcukorral is.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22x36 cm-es tepsit előkészítünk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a s...
Elkészítési idő:Felfőzzük a pudigport és a kétféle cukrot a tejjel, majd belekeverjük a margarint. A kekszet lerakjuk egy sorba, majd ráöntjük a pudingos krémet. Mikor egy kicsit kihűlt, ráke...
Elkészítési idő:A meggyet egy szitában jól lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A kekszet a meggylével meglocsoljuk és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Többször megkeverjük úgy, hogy a keksz...
Elkészítési idő:A tésztához verjünk kemény habot a szétválasztott tojások fehérjéből meg a cukorból és keverjük bele a sárgáját. Adjuk hozzá a sütő és kakaóporral elkevert lisztet,majd dolgozz...
Elkészítési idő: