kb. 1 kg karfiol
só
bors
2 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
10 dkg trapista sajt
A karfiolt megmosom, rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm. Vajat olvasztok, beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, majd lassan felöntöm gyakori kevergetés mellett forró tejjel. Sózom, borsozom és kevergetés mellett felforralom, majd még 10 percig főzöm. Ha elkészült, belekeverhetünk egy tojássárgáját, de el is hagyható. A leszűrt karfiolt kivajazott tepsibe szedem és ráöntöm a besamell mártást, és reszelt sajttal szórom meg. Addig sütjük, míg a sajt megolvad, és picit megbarnul.
Széles metélt (tagliatelle) tésztát tettem fel sós, forró vízben főni. A lila hagymát megtisztítottam, hosszában felcsíkoztam. A sárgarépát csíkokra (zsülienre) vágtam, a paprik...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát. 2. Meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a karikára vágott kolbászt, a zöldborsót, a kockára vágott burgonyát, a lecsót...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül....
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA babot előző este beáztatjuk jó sok vízbe. Másnap a répákat felkarikázzuk, a paradicsomot, és a húst is felaprítjuk. A babot egy edénybe tesszük, teszünk bele babérlevelet, felen...
Elkészítési idő: 150 perc Nehézség: Könnyű