3 kg kemény húsú körte (előkészítve)
1 l víz
1 citrom héja
0,5 l édes vermut
40 dkg cukor
2 csomag befőző zselatin
ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
A gyümölcsöket jó alaposan megmossuk, a körtét meghámozunk, félbevágunk, kiszedjük a magházát és lemérjük, a citrom héját lereszeljük. A nyers gyümölcsöket rétegesen üvegekbe tesszük, úgy, hogy minél kisebb üres helyet hagyjunk. A többi hozzávalót felforraljuk, és a gyümölcsökre öntjük. Lezárjuk az üvegeket, és egy fazékba tesszük. Azonos hőfokú vizet öntünk rá. 75 C-ra melegítjük, és 20 percig pasztörizáljuk. 60 C-os vízbe tesszük az üvegeket, és úgy hűtjük, hogy időnként hideg vizet öntünk hozzájuk. Az üvegek csavaros tetejét másnap még egyszer ellenőrizzük, hogy jól záródnak-e. Ez a mennyiség egy 5 l-es üveghez elegendő.
A vizet felforralom, bele dobom a szegfűszeget és a fahéjat. Kicsit áztatom, leszűröm. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát, a...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: KözepesA paprikákat alaposan megmosom, kicsumázom és vékonyan felszeletelem. A vizet egy lábosban összeforralom az ecettel, cukorral és sóval. Borssal, babérlevéllel fűszerezem. A papri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmákat megmossuk,meghámozzuk és feldaraboljuk. Feldarabolás után azonnal tegyük fazékba,öntsük rá a citromlevet és annyi vizet,hogy ellepje mert hamar megbarnul. Odatess...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük. A paprikákat hasábra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk. Egy 15 literes nagy lábasba beletesszük a zsírt, felm...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes