Ígértem, hogy leírom, milyen házi fondantot készítettem, amit céklával színeztem rózsaszínűre.
Az ötlet amúgy kiskuktától való, de én kicsit másként készítem, mint ő. Érdemes megnézni az ő elkészítési módját, mert neki élénkebb színű lett a céklával színezett fondantja.
Hozzávalók:
1 kisebb nyers cékla
0,5 dl cukorszirup
0,5 dl víz (ez esetben az a lé, amiben megfőtt a cékla)
2 ek. pálmavaj
1 csomag étkezési zseltin (Dr. Oetker) vagy 1 csomag lapzselatin
esetleg vanília, mandula aroma (vagy vanília kivonat)
pici glicerin (elhagyható)
kb. 40 dkg porcukor vagy cukorliszt
kb. 3 ek. kukoricakeményítő(ha cukorlisztet használunk, akkor nem szükséges)
Legelső mozzanatként a cukorlisztet (ami tulajdonképpen porcukor kukoricakeményítővel elkeverve) vagy a porcukrot átszitáljuk egy nagy öblös tálba.
Ezután megfőzzük a cukorszirupot (1 rész víz és és egy rész cukor):
A céklát meghámozzuk, megmossuk. és 4 felé vágva kevés vízben ,(ami ellepi) nem túl nagy lábasban megfőzzük. A színesre festett levet leszűrjük, és kimérünk belőle 0,5 dl-t. Hagyjuk kicsit hűlni. Ebben olvasszuk fel a zselatint. Mikor fotóztam, akkor közvetlenül a tűz fölött melegítettem- de utólag jobbnak látom, ha vízgőz felett melegítjük össze a hozzávalókat.
Mikor a zselatin szépen elolvad, és gyöngyöződik, beletesszük a 0,5 dl cukorszirupot (lehet mézzel helyettesíteni, ekkor 2 ek. mézet javaslok), a 2 ek. pálmavajat, a picike glicerint (elhagyható), és a vanília kivonatot, vagy aromát.
Mindezt addig melegítjük, míg a zsiradék el nem olvad. Hagyjuk picit összemelegedni a dolgokat.
Összekeverjük az egészet mindaddig, amíg homogén nem lesz. Ha nagyon lágy, akkor cukorlisztet, vagy keményítőt keverünk még hozzá. Mindaddig, míg már alig tudjuk keverni. Ezután pálmavajas kézzel össze szoktam nagyon kicsit dolgozni. csak annyira, hogy a tál falától elváljon a massza.
(Vigyázat, nem szabad túl gyúrhatóvá tenni a sok porcukorral, mert akkor nagyon száraz lesz!
Még azt is érezhetjük, hogy túl lágy a masszánk, de ne izguljunk, mert ekkor a pont jó. A hűtőbe téve megszilárdul annyira, hogy pont használható lesz. Ha pedig túl kemény már ebben az állapotában, akkor a pihentetés után már annyira bekeményedik, hogy használhatatlanná válik.)
Ezután rögtön légmentesen becsavarom folpack-ba.
Kézmelegre hűtjük, és beleöntjük az átszitált porcukorba. Hűtőbe teszem pihenni, míg megdermed.
A hűtőből kivéve nagyon érdekes lesz az állaga... olyan, mintha elrontottuk volna. :) De neeem! Jó kemény lesz, és ha kettétörjük, simán eltörik. Jócskán bekenjük pálmavajjal a kezünk és beledolgozzuk gyúrással a masszánkba.
Kb. 5 percig szoktam gyúrni így a masszámat, mikorra jó állaga lesz.
Ezután lehet használni tortaburkolásra, vagy figurák, rózsák készítésére. A rózsáim gyönyörűen és nagyon hamar megszáradtak. Csodaszép, vékony szirmokat lehet belőle formázni. Annyi a nyitja, hogy virág készítés előtt egy darabnyi fondantba teszek bele még keményítőt, jól összegyúrom, hogy egyáltalán ne ragadjon. Betekerem egy zacsiba, hogy ne száradjon, miközben a rózsát készítem. Nagyon hamar szárad, ezért érdemes így dolgozni vele.Mindig csak kicsi darabokat szaggatok belőle, és a többit visszazárom a kis fóliámba.
Lereszeltem a megtisztított sárgarépát, kimértem a lisztet és a fűszereket, majd egy nagyobb tálban a tojásokat a cukrokkal és a vajjal habosra kevertem kézirobottal, felváltva adt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük. Ha langyosra hű...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Lemérünk 4 tojást (kb. 200-250 g), majd ugyanannyi vajat/margarint, porcukrot és lisztet. A kimért mennyiségből elvéve kivajazunk és liszttel beszórunk, sütőpapírral kibélelünk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra, fehérre keverjük a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, sütőport és vizet, és simára ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű