menu

Családireceptkönyv.hu

Tiramisu torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
csipet só
sütőpor

Krémhez:
50 dkg mascarpone
3 dl cukrásztejszín
5 tojássárgája
5 evőkanál porcukor

Babapiskótás réteghez:
Kb. 30-35 db babapiskóta
rum, rumaroma esetleg amaretto vagy konyak
2 dl lefőzött feketekávé

Díszítéshez:
kakaópor
babapiskóta

Elkészítés:


A tiramisu torta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.
2. Átszitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és a sütőport.
3. Mivel vékony lapokat kell sütnünk egyszerűbb, ha a piskótamasszánkat ketté osztjuk és külön sütjük meg a két lapot.
4. Ehhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a cukrot.
5. A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.
6. A masszába keverjük a lisztes keveréket.
7. A tésztát szilikonos sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és betesszük a sütőbe.
8. Amikor a piskótánk feljött, lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük.


A tiramisu krém elkészítése:

1. A tojássárgájákat a porcukorral vízgőz felett melegítjük, folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki. Az ujjunkkal ellenőrizni tudjuk elég volt-e a hőkezelés, ha a bőrünknek már túl magas a hőmérséklet, akkor kész is vagyunk. Ha nem akarjuk a saját bőrünkre bízni a hőmérséklet ellenőrzését, akkor nagy segítségünkre lehet a maghőmérő. Kb. 60-80 ºC-os legyen a tojásos, cukros massza. Ez a krém az alapja a Dobostortának is, nagyon finom és ráadásul tartóssá teszi a krémet.
2. A tejszínt habbá verjük.
3. A tojásos-cukros keveréket kihűlésig habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét, majd fellazítjuk a felvert tejszínhabbal.


A tiramisu torta összeállítása:

1. Célszerű egy kapcsos tortaformában összeállítani a tortát. Tegyük alulra az egyik piskótát, majd kenjünk rá egy réteg krémet.
2. A kávéba öntjük az aromát, alkoholt és belenyomjuk a babapiskótát. Ne áztassuk el, csak éppen hogy megszívja magát!
3. Szorosan rakjuk ki a piskótákkal a tortaformánkat. Majd jöhet a következő adag krém.
4. Végül tegyük a torta tetejére a második piskótalapot és kenjük be a tetejét is a krémmel.
5. A díszítésnél nagyon egyszerű dolgunk van, megszórjuk a torta tetejét kakaóporral. A tortánk nagyon mutatós lesz, ha kakaózás előtt a krémet meghúzkodjuk villával, vagy fésűskártyával. Díszítősablonokat használva, pedig tovább csinosíthatjuk ezt a krémes csodát.
6. A torta oldalát körberakhatjuk babapiskótával, ezt akár egy szalaggal össze is foghatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tiramisu tortát célszerű egy nappal tálalás előtt elkészíteni (vagy legalább 3-4 órával), hogy az ízek jól összeérjenek. Addig maradhat is a torta a tortaformában. Tálalás előtt kivesszük a formából, és kidíszítjük az oldalát, tetejét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás-diós fahéjas gyors torta
Almás-diós fahéjas gyors torta

Töltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Feketeerdő torta Pierre Hermé szerint
Feketeerdő torta Pierre Hermé szerint

♥ A meggyhez: A hozzávalókat egy kis edényben feltesszük főni, forrástól számítva két percig főzzük, majd kihűtjük és egy éjszakát adunk a bornak, hogy jól átjárja a meggyet. Fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Vizes piskóta
Vizes piskóta

Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd habbá, közben fokozatosan adagold hozzá a cukrot és a vizet. A felvert tojásfehérjékbe lassan csurgasd bele a tojás sárgáját, közben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Eva
Amerikai áfonyás sajttorta
Amerikai áfonyás sajttorta

Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába készítettem(lehet kisebbe is) A kekszet egy zacsiba tettem és nyújtófával összetörtem,majd hozzákevertem a puha vajat és a diót. Ezzel kibélelte...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk