Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Tiramisu torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához elegendőek.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
csipet só
sütőpor

Krémhez:
50 dkg mascarpone
3 dl cukrásztejszín
5 tojássárgája
5 evőkanál porcukor

Babapiskótás réteghez:
Kb. 30-35 db babapiskóta
rum, rumaroma esetleg amaretto vagy konyak
2 dl lefőzött feketekávé

Díszítéshez:
kakaópor
babapiskóta

Elkészítés:


A tiramisu torta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.
2. Átszitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és a sütőport.
3. Mivel vékony lapokat kell sütnünk egyszerűbb, ha a piskótamasszánkat ketté osztjuk és külön sütjük meg a két lapot.
4. Ehhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a cukrot.
5. A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.
6. A masszába keverjük a lisztes keveréket.
7. A tésztát szilikonos sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és betesszük a sütőbe.
8. Amikor a piskótánk feljött, lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük.


A tiramisu krém elkészítése:

1. A tojássárgájákat a porcukorral vízgőz felett melegítjük, folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki. Az ujjunkkal ellenőrizni tudjuk elég volt-e a hőkezelés, ha a bőrünknek már túl magas a hőmérséklet, akkor kész is vagyunk. Ha nem akarjuk a saját bőrünkre bízni a hőmérséklet ellenőrzését, akkor nagy segítségünkre lehet a maghőmérő. Kb. 60-80 ºC-os legyen a tojásos, cukros massza. Ez a krém az alapja a Dobostortának is, nagyon finom és ráadásul tartóssá teszi a krémet.
2. A tejszínt habbá verjük.
3. A tojásos-cukros keveréket kihűlésig habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét, majd fellazítjuk a felvert tejszínhabbal.


A tiramisu torta összeállítása:

1. Célszerű egy kapcsos tortaformában összeállítani a tortát. Tegyük alulra az egyik piskótát, majd kenjünk rá egy réteg krémet.
2. A kávéba öntjük az aromát, alkoholt és belenyomjuk a babapiskótát. Ne áztassuk el, csak éppen hogy megszívja magát!
3. Szorosan rakjuk ki a piskótákkal a tortaformánkat. Majd jöhet a következő adag krém.
4. Végül tegyük a torta tetejére a második piskótalapot és kenjük be a tetejét is a krémmel.
5. A díszítésnél nagyon egyszerű dolgunk van, megszórjuk a torta tetejét kakaóporral. A tortánk nagyon mutatós lesz, ha kakaózás előtt a krémet meghúzkodjuk villával, vagy fésűskártyával. Díszítősablonokat használva, pedig tovább csinosíthatjuk ezt a krémes csodát.
6. A torta oldalát körberakhatjuk babapiskótával, ezt akár egy szalaggal össze is foghatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tiramisu tortát célszerű egy nappal tálalás előtt elkészíteni (vagy legalább 3-4 órával), hogy az ízek jól összeérjenek. Addig maradhat is a torta a tortaformában. Tálalás előtt kivesszük a formából, és kidíszítjük az oldalát, tetejét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Bombatorta
Bombatorta

A külön recept szerint elkészített piskótatekercs után a következőképpen készítjük el a krémet: kevés hideg tejjel simára keverjük a pudingport, a cukrot, fahéjat, vaníliát és a to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Barackos-málnás omlós torta
Barackos-málnás omlós torta

A tésztához időnként megrázogatva pirítsd meg a mogyorót (ilyen keveset szendvicsgrillen is lehet), vágd kockákra és párold meg az almát. A liszteket, sót, szódabikarbónát mérd eg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mascarponés diótorta (ha fel kéne már használni a ma
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Mascarponés diótorta (ha fel kéne már használni a ma

Előmelegítjük a sütőt 180 fok-ra. 2. Mondanám, hogy az összes lap tésztáját egyben keverjük be, de nem mondom, mert a harmadik-negyedik lap már egészen más állagú lenne így, mi...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Banános vaníliatorta
Banános vaníliatorta

A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. A sütőport összevegyítjük a liszttel és lazán beleforgatjuk a tojáshabba. 26 cm.e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk