Családireceptkönyv.hu

Fondant főzése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Ez az a cukormáz vagy más néven fondant, amit mignon, puncstorta, Esterházy torta, stb. bevonására használunk.
Eddig én hidegen kikevert porcukor-víz-citromlé kombinációval dolgoztam ezeknél a süteményeknél, mert a leírás alapján olyan bonyolultnak, sőt misztikusnak tűnt, hogy inkább kihagytam.
Nekem nincs se cukorhőmérőm, se márványból készült pultom, ennek ellenére szerettem volna kipróbálni ezt a főzött változatot.
Tovább kutakodtam tehát, és találtam is egy rendkívül egyszerűen megfogalmazott leírást itt.

"Egy nagyobb edénybe beleöntjük a vizet és az ecetet, beletesszük a cukrot, felforraljuk. Addig főzzük, míg fehéren átlátszó és hólyagokat vet, majd a tűzről levéve kihűlésig keverjük."

Ennyi. Ilyen, részletesnek egyáltalán nem nevezhető leírás alapján fogtam tehát hozzá, és rögtön elsőre sikerült.
Azóta már háromszor készítettem, teljesen jól, megbízhatóan működik és aránylag gyorsan kész., bátran ajánlom mindenkinek, aki a fenti süteményekhez, tortákhoz szeretné felhasználni.

Hozzávalók egy 24 cm-es torta bevonásához

250 g kristálycukor
130 ml víz
1 kávéskanál 20%-os ecet

Elkészítés:


Lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup.
Áttöltjük az egészet egy tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni.
Kezdéskor így néz ki.Majd 5-6 perc keverés után elkezd picit sűrűsödni és fehéredni.Újabb 5-6 perc után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, kész is vagyunk, mehet a torta tetejére vagy bevonhatjuk vele a mignont, stb.
Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp ételfestékkel színezhetjük is, ez látható a lap tetején lévő fotón.
A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a mázunk teljesen megszilárdul.Ez a mennyiség (az eredeti receptben szereplő adag fele) egy 24 cm-es torta bevonására éppen elég.
Ha mignon vagy sütemény bevonására használjuk, az eredeti adaggal dolgozzunk (500 g cukor/250 ml víz/1 teáskanál ecet).
Ebben az esetben a főzési idő nem 10 hanem 15 perc!

Trükkök, tippek, praktikák:


citromhab.hu oldalon találtam, ott képekben is látható a munka

Fondant főzése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Kelt knédli
Kelt knédli

Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben s közepes keménységű tésztát dagasztok az összetevőkből. Amikor szépen megkelt a tészta kiöntöm deszkára és kétfele osztom. Az egyik tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkemell sonka konzervdobozban
Csirkemell sonka konzervdobozban

Szeleteljük fel a csirkemellet apró darabokra, zúzzuk össze a fokhagymát majd keverjük össze a húst a szárított zselatinnal, a fokhagymával és a fűszerekekel. Tegyük a húst egy süt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Füstölt kacsa-libamell készítés:
Füstölt kacsa-libamell készítés:

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Sajt roló
Sajt roló

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk