Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 20 dkg. vaja
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, löttyints hozzá 1 evőkanál 10 %-os ecetet, és hevíts forrpontig. Lassan kevergetjük, hogy a túró összeálljon, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik, "elkékül". Ekkor elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, ezt követően ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni.
A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.
Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, a lecsepegtetett elő-sajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik, teljesen össze nem áll. Ha nem elég sós, még ízesíthetjük.
Eközben előkészítjük a tálakat, ahány ízesítésre gondolunk…
Mielőtt a tüzet eloltjuk alatta, 1 egész tojást jól felverve belekeverünk, utána fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát keverünk hozzá. Ekkor elzárjuk a gázt és azonnal tálakba, formákba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhetnek az ízesítések… (kapor, snidling, köménymag, törött bors, medvehagyma és sorolhatjuk) Egyre figyeljünk csak szárazra törölt fűszereket vágjunk össze hozzá.
Az utóbbi időbe muflin sütőbe merem, így 5-6 dkg-os sajtokat kapunk.
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik, kiborítjuk a tálakból, és hűtőbe (télen kamrába) hagyjuk érlelődni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja smile hangulatjel
Nálunk napok alatt el szokott fogyni, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni...
Jó étvágyat kívánok!
A burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd a vajat is hozzákeverjük és összegyúrjuk. A tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta készítése: A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a puha margarint, gyúrjuk össze, majd a tejfölt is hozzáadva állítsuk össze a tésztát. Ha ragadna,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll. 3-4 cm-es rudakat sodrunk, bő forró olajban kisütjük.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű