1kg liszt,
2tk. só,
1tk. cukor,
1 szárított élesztő(nem kell futtatni),
1fött krumpli belereszelve (ha korpásat akarsz azt is tegyél bele)ezeket jól elmorzsolod.
Hozzáadsz 6-7 dl langyos vizet
1 kupak ecettel és 2 ek. olajjal elkeverve (6-7 dl víz a liszttől is függ,kelt tészta állagot kapjál,ezért fokozatosan adagold)
20 percet dagasztod (kézzel) majd 1 órát langyos helyen keleszted.Addig kiolajozod/lisztezed a formát (én fém fülű közepes lábost használok vagy egy közepes tepsit igaz így téglalap alakú lesz).Ha megkelt még 10 percet dagasztom és a formába teszem,ismét kelesztem kb 1 órát (amíg kipúposodik a formából),ekkor ollóval vagy éles késsel csíkokat vágok a tetejébe és még 10 percet kelesztem,addig a sütőt közepes hőmérsékletűre bemelegítem.A tészta tetejét megkenem hideg vízzel (a csíkokba ne kerüljön) Beteszem a sütőbe és kb 1 és 1/2 órát sütöm közepes hőmérsékleten (nézegesd meg közben,amikor piros a teteje akkor jó,de az első 20 percben ne nyisd ki a sütőt). Ha megsült rácsra borítom és átkenem az egészet hideg vízzel és hagyom a rácson kihűlni
Beatrix Takács GojiVALI hagyományos konyhája
5 órája ·
Minden hozzávalók a dagasztógépembe teszek és 10 percig dagasztom. Tálba teszem,, lefedem és duplájára kelesztem. Kelesztés után óvatosan kifordítom a tálból és kicsit átgyúrom. Me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÁgnes Pokoraczki Tiborné kenyere a valihagyományos konyhája oldalon van. sok-sok fotóval . 2015. 06.16-án találtam.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék egyenletesen nedves legyen. A tészta galuska állagú lesz....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű