menu

Családireceptkönyv.hu

kelt tészta tökéletes receptet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Íme 8 aranyszabály, amit mindenképp be kell tartanod:

1. A kelt tésztához szükséges alapanyagok mindig szobahőmérsékletűek legyenek! Ha tejet vagy vizet adunk a tésztához annak 35-37 fokosnak kell lennie.

2. A lisztet használat előtt át kell szitálni, így lesz a tészta könnyű és omlós!

3. Mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt használjunk!

4. Nem muszáj külön felfuttatni az élesztőt, ha minden hozzávaló friss. Szitáljuk a tálba a lisztet, a közepébe tegyük bele az élesztőt, a cukrot, sót, tojást és egy kevés olvasztott zsiradékot. Majd töltsük rá fokozatosan a langyos tejet.

5. Kezdődhet a dagasztás! Sokkal jobb kézzel végezni, hiszen jobban érezzük a tészta állagát. Kezdetben egy fakanál segítségével alulról, fölfelé húzzuk magunk felé a tésztát, majd, amikor már szinte válik el a fakanáltól, kezdjük el kézzel dagasztani.

6. Ha szépen elválik a táltól és a kezünktől is, a tetejét hintsük meg liszttel, tegyük kb. 27-30 fokos hőmérsékletre, Takarjuk le, és hagyjuk állni negyven percet.

7. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy erős kelt tészta illata lesz, és szinte duplájára nő.

8. A receptben levő leírások alapján formázzuk, majd tegyük a sütőbe. Még egy fontos szabály: akár hideg, akár meleg sütőbe tesszük a tésztát, soha ne nyissuk ki a sütőt az első 15 percben!

kelt tészta tökéletes receptet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Medvehagymás zsemle
Medvehagymás zsemle

A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel és a sóval, majd hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát. A et összekeverjük a vízzel, meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük az ola...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bundás kenyér sütőben
Bundás kenyér sütőben

A tepsit terítsd be a sütőpapírral, majd rakd rá a kenyeret, A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt, majd jól keverd el, aztán tegyél bele mindent, amit előkészítettél. Ezt kanalaz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar világ legegészségesebb
világ legegészségesebb

A lisztet hagyjuk három napig vízben állni, közben néha cseréljük le a vizet rajta. Három nap után keverjük össze, majd tegyük turmixgépbe. Majd adjuk hozzá a zabpelyhet és a magok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Adrien
Sajtos bagett (Tescos)
Sajtos bagett (Tescos)

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük rá a cukorral ízesített langyos tejet, majd lefedve futtassuk fel. A lisztet szitáljuk tálba, szórjuk rá a sót és burgonyapel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk