Íme 8 aranyszabály, amit mindenképp be kell tartanod:
1. A kelt tésztához szükséges alapanyagok mindig szobahőmérsékletűek legyenek! Ha tejet vagy vizet adunk a tésztához annak 35-37 fokosnak kell lennie.
2. A lisztet használat előtt át kell szitálni, így lesz a tészta könnyű és omlós!
3. Mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt használjunk!
4. Nem muszáj külön felfuttatni az élesztőt, ha minden hozzávaló friss. Szitáljuk a tálba a lisztet, a közepébe tegyük bele az élesztőt, a cukrot, sót, tojást és egy kevés olvasztott zsiradékot. Majd töltsük rá fokozatosan a langyos tejet.
5. Kezdődhet a dagasztás! Sokkal jobb kézzel végezni, hiszen jobban érezzük a tészta állagát. Kezdetben egy fakanál segítségével alulról, fölfelé húzzuk magunk felé a tésztát, majd, amikor már szinte válik el a fakanáltól, kezdjük el kézzel dagasztani.
6. Ha szépen elválik a táltól és a kezünktől is, a tetejét hintsük meg liszttel, tegyük kb. 27-30 fokos hőmérsékletre, Takarjuk le, és hagyjuk állni negyven percet.
7. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy erős kelt tészta illata lesz, és szinte duplájára nő.
8. A receptben levő leírások alapján formázzuk, majd tegyük a sütőbe. Még egy fontos szabály: akár hideg, akár meleg sütőbe tesszük a tésztát, soha ne nyissuk ki a sütőt az első 15 percben!
A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel és a sóval, majd hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát. A et összekeverjük a vízzel, meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük az ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tepsit terítsd be a sütőpapírral, majd rakd rá a kenyeret, A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt, majd jól keverd el, aztán tegyél bele mindent, amit előkészítettél. Ezt kanalaz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet hagyjuk három napig vízben állni, közben néha cseréljük le a vizet rajta. Három nap után keverjük össze, majd tegyük turmixgépbe. Majd adjuk hozzá a zabpelyhet és a magok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük rá a cukorral ízesített langyos tejet, majd lefedve futtassuk fel. A lisztet szitáljuk tálba, szórjuk rá a sót és burgonyapel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű