1 kg liszt,20 dkg Ráma,15 dkg zsír,összesen 60 dkg porcukor,2.5 dkg élesztő,2 dl tej, 2 tojás,1 csipet só,40 dkg mák,40 dkg dió,fahéj,citrom reszelt héja
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a Rámát, a zsírt, 8 dkg porcukrot és elmorzsoljuk őket. Az élesztőt 1 csipet cukorral langyos tejbe felfuttatjuk, és a tésztához öntjük. Teszünk bele 1 egész tojást, 1 csipet sót, jól összegyúrjuk. Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük. Amíg pihen,elkészítjük a tölteléket.
Mák töltelék: 26 dkg porcukrot 2.5 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot,hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat, fél citrom reszelt héját, jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tésztára. Ha túl folyós lenne, lehet bele tenni zsemlemorzsát.
Dió töltelék: 22 dkg porcukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált diót, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat, fél citrom levét és héját.
A tésztát 6 részre osztjuk, cipónak formázzuk, téglalap alakúra nyújtjuk.3 mákos-3 diós lesz belőle. A tészta széléig kenjük, végüket visszahajtjuk, feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 1 egész tojást felverünk, megkenjük a rudakat. Félórát meleg helyre tesszük. Ismét megkenjük tojással és fél órát hideg helyre tesszük. Így a tojás megszárad a tetején. Megszurkálom és 200 C-on előmelegített sütőben kb 30 perc alatt
Elkészítés: A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített...
Elkészítési idő:Félkiló cukrot és egy liter tejet addig kell főzni még megradikalizálódik. Többször meg kell közben keverni, ha forr nem szabad otthagyni, mert könnyen odaég. Akkor jó ha egy-...
Elkészítési idő: 2 óraEzeket átszitálva a masszához keverni. Fóliával lefedni, 1 éjszakára hűtőben pihentetni. Másnap ujjnyi vastagra nyújtani, a nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatni, kicsit meghúzkod...
Elkészítési idő: