50 dkg liszt
10 dkg porcukor
15-20 g szódabikarbóna (ha kemény, formatartó mézest készítek, akkor elég 5-10 g)
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj / margarin
1 tojás + még egy tojás (L-es méretű, ha kisebb, akkor tegyünk bele még egyet)
2-3 evőkanál víz --->> ezt kihagyom, nem kell bele
Ha a tészta a másnapi átgyúrás során nagyon ragad, akkor lisztezzük bőven a deszkát alatta.
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
ételfesték több színben
a fényes mázhoz:
3-4 evőkanál meleg víz
1 evőkanál zselatin
piros ételfesték (gél vagy por)
Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet és a vizet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk.
Másnap kivesszük a tészta felét, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. A szalvétatartók alapjához kiszúrunk egy kört és egy virágformát, ezek nagyjából 8-10 cm átmérőjűek.
Kiszúrunk négy darab 10 cm-es tojásformát is, majd valamennyit sütőpapíros tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésmóddal 7-9 percig sütjük.
Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket.
A fényes piros mázhoz hőálló pohárban elkeverjük a vízben a zselatint, állni hagyjuk pár percig. Kis lábosban vizet melegítünk, beletesszük a poharat, és kevergetve feloldjuk a zselatint benne. A por alakú vagy zselés ételfestékből apró adagokat keverünk hozzá a megfelelő szín eléréséig. Érdemes egy kisült mézesen kipróbálni a mázat, mert így látjuk igazán, hogy milyen színe van. Ha folyékony ételfestéket használunk, akkor csak 3 evőkanál vízben oldjuk a zselatint.
A forró vízben folyékonyan tartott mázat lapos ecsettel kenjük a mézesekre és ezután hagyjuk teljesen megszáradni őket.
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk.
Az íróka masszáját szintén ételfestékkel színezzük. Egy-egy színhez elegendő egy evőkanál masszát megfesteni. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit.
Két tojást és a virágformát a piros mázzal kenjük be és félretesszük száradni. A másik két tojást körberajzoljuk a sűrű írókával, majd száradás után a folyékony terülőmázzal kitöltjük a kontúron belül a felületet. Legalább 6-8 órán át hagyjuk száradni szobahőmérsékleten.
A tojásokat tetszés szerint díszítjük a sűrű írókával és ismét szárítjuk. Egy tojás aljára nyomunk kevés írókát, majd az alapra illesztjük. Két oldalról megtámasztjuk pohárral vagy kisebb dobozkával amíg az íróka megköt. Néhány óra száradás után ugyanígy járunk el a másik tojással is. A két tojás közt legalább 4 cm távolság legyen, így elegendő szalvéta fér bele.
A házikók és a templom úgy készült,hogy megrajzoltam egy kockás papírra majd ráraktam a kinyújtott mézesre....fogpiszkálóval körbeszurkáltam.....kivágtam...fenyőkiszúróm volt....az alját pedig a pitesütőm segítségével készítettem....
1 Egy 26 cm-es tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt csíptetünk. 2 A formába tesszük a felezett, magozott meggyeket a domború, héjas oldalukkal lefelé. 3 A pudinghoz egy tál...
Elkészítési idő: 70'+ 3 ó hüllés Nehézség: Könnyű1. A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. 2. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. 3. A tojásfehérjét a maradék c...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A kekszet ledaráljuk, és a színezéken és tortadarán kívül a hozzávalókat összedolgozzuk. Az állaga legyen jól formálható, se nem száraz, se nem nedves. Az összegyúrt...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesA tészta összeállítása: A lisztet a munkafelületre készítjük a közepébe egy kis mélyedést igazítva. A vajat, tojást, sót, cukrot ebbe a fészekbe tesszük majd simára morzsolgatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű