Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
a piskótához:
4 tojás
3 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
3 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg cukor
a krémhez:
40 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré
20 dkg mascarpone
1 dl hideg habtejszín
1 evőkanál rum
1 kezeletlen narancs héja
a díszítéshez:
5 dkg csokoládéforgács
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és a kakaópor keverékét, nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát az alján sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. A felengedett gesztenyepüréhez adjuk a krémsajtot, a narancs finomra reszelt héját és a rumot, majd robotgéppel fellazítjuk. A tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk. A kihűlt piskótát körbevágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd lapjában, recés késsel 3 részre vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk. A tortaformát megtisztítjuk, aláteszünk egy tortakartont vagy egy tányért. Az aljába helyezünk egy piskótalapot, és megkenjük egy rész krémmel. Ráhelyezünk egy újabb lapot és még egy réteg krémet. Lezárjuk az utolsó lappal. Ügyeljünk arra, hogy ez teljesen sima legyen, hogy a torta teteje is egyenletes lehessen. A betöltött piskótát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A tortáról ismét leválasztjuk a formát, és széles pengéjű kést használva bevonjuk a maradék krémmel. Végül csokoládéforgáccsal szórjuk meg a tetejét.
A kölest a tejjel, a vajjal, a sóval és a cukorral puhára főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és a darált diót is. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kibélelü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kilisztezett sütőformát béleljünk ki a levelestésztával, majd egy villával szúrkáljuk meg az alját. Hámozzuk meg az almákat, magozzuk ki, majd kockázzuk fel egészen apróra és t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 2 tojássárgáját, 30 dkg cukorral, 2 evőkanál tejjel gőz felett sűrűre főzzük, ha sűrű, levesszük a tűzről. 1 púpozott evőkanál étkezési zselatint elkeverünk egy kis vízzel, megfo...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: KönnyűA piskótát elékszítem, megsütöm. 3 részre vágom. A tejszínes részt elkészíteni. 1 dl meggylében elkeverni a port, míg felforr. Habzsákba tölteni őket, körkörösen megtölteni a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes