♥ TÉSZTA:
13 dkg puha vaj,
13 dkg cukor,
4 tojássárgája,
1 egész tojás,
1 csipet só,
1 ek. vanília vagy vaníliás cukor,
2 teáskanál sütőpor,
15 dkg liszt és
2 ek tej.
♥ KRÉM:
2 citrom
13 dkg cukor
2-3 kk keményítő
víz
♥ A krémmel kell kezdeni, mert annak 1 éjszakát állnia kell.
2 citromot héját lereszelem, majd kifacsarom őket. Egy lábosba öntöm a levet és a reszelék felét.
Kiegészítem vízzel kb 1,3 dl folyadékká és beleteszek kb 13 dkg cukrot. Felforralom.
2-3 teáskanál keményítőt kis vízzel csomómentesen kikeverek.
Hozzáadom a citromos léhez és átforralom.
Amikor lehűlt a hűtőbe vele és 1 éjszakát állni hagyom.
♥ A tésztához először a vajat habosra keverem majd apránként hozzáadom a cukrot, a tojássárgákat, a 1 tojást, sót, vaníliát.
A lisztet összekeverem a sütőporral és a tejjel együtt hozzákeverem a vajas alapba.
A 4 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá keverem. Sütőt 180 C-re előmelegítem.
Két 24 cm tortaformára lesz most szükség. Kivajazom mindkettőt alaposan, majd a fele tésztát egyikbe, felét a másikba rakom.
A habot is elfelezem, mindegyik formára kenek a szélén 1 cm kihagyással.
Megszórom mandulaforgáccsal. Kb. 25 percig sütöm. (Ha egy formánk van az se gond akkor egymás után sül a két adag).
Rácson kihűtöm amikor kész.
A tejszínt kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a kipihent citromos krémbe.
Amikor kihűltek a tészták rákenem az egyikre a hab több mint felét, majd ráhelyezem a másikat, picit óvatosan megnyomom.
A szélére megy a többi krém. Két órára hűtőbe rakom.
Ekkor kiveszem és a tetjére 12 habrózsát nyomok, mindegyikbe bevágott,megcsavart citromkarikát ültetek.
Az oldalát megszóróm pirított madnulaforgáccsal. Újabb 1 óra a hűtőben.
A tálalás előtti napon jobb elkészíteni mert ez a torta csak jól áthűlve finom.
5 db. tojás, 5 ek. liszt, 5 ek. porcukor, fél cs. sütőpor. A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral. A fehérjét kemény habbá verem. a lisztbe elkeverem a sütőport. A...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű1/2 l tejet felmelegítek, beleteszem a rumaromát, 3 evőkanál cukrot, és a vaníliás cukrot. Miután összekevertem, fogok egy csatos tortaformát, a babapiskótát egyenként beleáztatom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük. Különválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől. A lisztet megszitáljuk. A tortaformát kiolajazzuk, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír széle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű4 tojás sárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverünk, majd kanalanként keverünk hozzá 14 evőkanál vizet, 18 dkg lisztet és 10 dkg mogyorót vagy diót, ½ sütőport, végül a 4 tojás keményr...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes