Hozzávalók:
- 300 g margarin
- 275 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek rum
- 5 tojás
- csipet só
- 375 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 ek tej
A kakaós tésztához:
- 4 ek tej
- 1 ek cukor
- 3 ek fekete kakaó (cukrozatlan)
vagy
5 tojás
20 dkg porcukor
38 dkg sima liszt
120 ml víz (én tejjel helyettesítettem)
250 ml olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-1,5 ek kakaó és egy csipet só
Liszt és vaj a kapcsos tortaforma kivajazásához.
1. A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot keverőgéppel habosra keverem hozzáadom a rumot és jól elkeverem vele.
2. Majd egyenként hozzáadom a tojásokat és mindegyiket fél percig keverem.
3. A lisztet elvegyítem a sütőporral és három adagba hozzáadom, közben hozzáadom a 4 ek tejet is.
4. A tészta felét kiszedem egy tálba ez lesz majd a fehér csík a zebratortában.
5. A fekete kakaót, egy kanál cukorral és 4 kanál tejjel kikeverem. Hozzáadom a maradék tésztához és jól elkeverem.
6. Most jön a „játszos” része. A torta formát kivajazom és kilisztezem. Fogok két evőkanalat és felváltva elkezdem a torta forma közepére rakosgatni a tésztát. Először egy kanál kakaós tészta, majd a közepére egy kanál fehér tészta. Erre megint kakaós, majd fehér.
7. A lényeg, hogy mindig a közepére tegyük. A súlyánál fogva el fog terülni és ha megsütöttük, akkor érdekes csíkok lesznek a tortában. Picit türelemmel kell lenni, amíg elterül, egy kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot, ha egy picit a pulthoz ütögetjük a torta forma alját. Jó játszást!
vagy
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket félre tesszük.
A sárgájákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel és olajjal.
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd az előzőleg kikevert tojásos masszához keverjük.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá és óvatosan hozzákeverjük.
Ezután elfelezzük és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
Én a Lidl-ben vettem egy elég jó minőségű kakaóport, amiből nem kell túl sok, ezért is írtam kb 1-1,5 evőkanálnyit.
Aki nem szereti a hagyományos kakaóport, mert túl tömény, az nyugodtan helyettesítheti Nesquick kakaóval, ebből bátran tehetünk bele többet is. Ettől lágyabb kakaó ízű lesz, olyan tejes kakaó jellegű, mint mondjuk a tejcsoki. Ellenben a hagyományos kakaóval, ami inkább az ét csokihoz hasonlítható.
Igaz, hogy ezt kakaóital készítéshez használjuk, de én gyakran teszek belőle süteményekbe is - például a kókuszgolyóba -, ha nem szeretném, hogy túl tömény kakaós legyen.
Veszünk egy kb 26 cm átmérőjű torta formát, ha nem bevonatos vagy szilikon, akkor előtte természetesen vajjal kikenjük és lisztezzük.
A forma közepére szedünk 2 ek fehér tésztát, majd erre 2 ek kakaós tésztát és ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes tészta.
Nem kell elegyengetni vagy kenegetni, csak az evőkanállal mindig egymásra pakoljuk a tésztákat.
Szépen el fog magától terülni a tészta a végén a formában.
160-170 C-on kb 30-45 perc alatt készre sütjük.
Ne nyissuk ki a sütő ajtaját menet közben, főleg az elején ne, mert összeeshet a tészta, és ez minden piskóta tésztára igaz. Mikor már elég barna a teteje, akkor már kinyithatjuk, hogy tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, mielőtt kiborítanánk a formából.
A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, a kávét kanalanként hozzáadjuk, majd az őrölt kávéval és a szódabikarbónával kevert liszttel elkeverjük. Végül a kemény...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítem a kekszalapot, ami abból áll, hogy a hozzávalókat egy tálba öntöm és összedolgozom. KÉZZEL! Ha száraz lenne akkor egy pici habtejszínt még rakok bele. A kész „keksztész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTörjük össze a csokoládét, tegyük egy nagy tálba, és gőz fölött olvasszuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, amíg el nem olvad és sima nem le...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyöngyöztetjük. Apránként hozzáadjuk a kétféle liszt keverékét, sűrűre főzzük kb. 10 percig....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű