40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt
2 csapott tk. só
0,5 dl olaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Kelesztőtálba duplájára kelesztjük: Lisztezett felületre borítjuk:Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk:Letakarjuk, én ráborítottam a kelesztőtálat, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt s ütőt előmelegítjük 200 fokra.A megkelt tésztába az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe
nyomjuk a mintát: Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.
Az előtészta hozzávalóit a dagasztógép táljába tettem és kézi robotgéppel simára kevertem. Tetejét betakartam és 5 órát kelt konyhapulton. Hozzászitáltam a többi lisztet és bekepc...
Elkészítési idő:A tálba öntöm a 1,5 dl langyos vizet majd lisztet rászitálom és a tetejére a 2 tk só + elő tészta 10-12 perc dagasztás géppel picit átgyúrom lisztezem a tálat beleteszem a tésztá...
Elkészítési idő: 1 óra 30 percA lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...
Elkészítési idő: