40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt
2 csapott tk. só
0,5 dl olaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Kelesztőtálba duplájára kelesztjük: Lisztezett felületre borítjuk:Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk:Letakarjuk, én ráborítottam a kelesztőtálat, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt s ütőt előmelegítjük 200 fokra.A megkelt tésztába az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe
nyomjuk a mintát: Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.
1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk (kenyérsütőgépben is lehet) letakarva kb. 60 percet pihentetjük. 10 darabra osztjuk,formázzuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd újra pi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. A hagymát vékonyan felszeleteljük. Az olívaolajat egy serpenyőbe tesszük, és hozzáadjuk a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a kakukkfüvet. 2. Kis lángon, 15-20 percig főzzü...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű