Aranygaluska II
Az aranygaluskát az előbbi módon készítjük, csak lekvárt nem teszünk bele.
Fél kg liszthez 2 dkg élesztővel, kis langyos tejjel, 1 kockacukorral kovászt készítünk és ha megkelt, a liszthez vegyítjük. Kb. 4 dl langyos tejbe 2 kanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 2 tojássárgáját teszünk, mindezt jól összekeverjük és nagy fakanállal jól felverjük (a rendes kalácstésztánál lágyabbra). Ezután 6 dkg olvasztott vajat lassanként hozzákeverünk. Ha sima, hólyagos és a kanáltól elválik, liszttel beszórjuk, letakarjuk és megkelesztjük.
meglisztezett nyújtótáblán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis fánkvágóval kiszaggatjuk. A formát vajjal vagy zsírral kikenjük. A kiszaggatott tésztát vajba vagy zsírba mártjuk és lerakunk 1 sort, rászórunk darabosra tört cukros diót és mazsolát, újból tésztát, erre tetszés szerinti lekvárt (legjobb a barackíz), megint 1 sor tésztát, erre cukros diót és mazsolát; ilyen módon rakjuk tovább a forma 1/3 -áig.
Megkelesztjük, majd forró sütőben 1 órán át szép pirosra sütjük.
Kiborítjuk és porcukorral lehintjük.
Osszegyurom, kelesztem, kinyujtom, toltom, sutom. Ket rud bejglihez elegendo ez a mennyiseg.
Elkészítési idő: 1,5-2 ora Nehézség: KözepesA vajat morzsoljuk össze a liszttel, szitáljuk hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a sót, a vaníliát és a tojást. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Formáljunk belőle egy golyót, csomagolj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mákot, az eritritet és a mézeskalács fűszert elkeverjük egymással. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, amire rácsepegtetjük a citromlevet és hagyjuk hogy felhabozzon. Ezután ráütjük a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű