Családireceptkönyv.hu

Kovászos kenyér


Írta:

Elk. idő: 4 óra
Adag: 1 kg
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A kovászhoz:
15 dkg liszt
1 teáskanál cukor
0.5 dkg élesztő
1 dl langyos víz
A tésztához:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
2 púpos teáskanál só
2 dkg élesztő

Elkészítés:


A kovász hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit. Megragadták. Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem. Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
Kb. a feléig behajtom a tésztát. Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.
Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom. 180 fokon kb. 55 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Kornspitz
Kornspitz

A zabpelyhet és a bulgurt egy késes aprítóban megőröljük (nem kell teljesen simára). Dagasztáshoz, illetve a kelesztéshez a kenyérsütő gépet használtam, de lehet dagasztani kézzel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar KUTYULÓS KENYÉR
KUTYULÓS KENYÉR

》Egy műanyag, vagy kerámia tálba beleteszem a lisztet, élesztőt és a sót. ( itt vigyázok, hogy ne érjenek egymáshoz) 》Beleöntöm a vizet is és egy fakanállal összekeverem, kicsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
214. Kenyér /jénaiban/
214. Kenyér /jénaiban/

Liszt közepébe 1 dl víz,cukor,élesztő betakarni kis liszttel,felfut,hozzáadni olaj,só és víz.Dagasztani,keleszteni 1 órát. Átgyúrni,formázni.Jénaiba papír ,betenni a kenyeret. Sütő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
217. Kis kenyerek
217. Kis kenyerek

Este öreg tésztát bekeverni. Reggel, Élesztőt futtatni. A többi hozzávalóval dagasztani.2 x átgyúrni / 20-20 perc/. Darabolni,formázni, keleszteni 20-30 perc. 210 fokon 15-20...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk