20 dkg finomliszt
3 dl víz (normál hőmérséklet)
2 dkg friss élesztő
1 mk cukor
50 g joghurt /tejföl
2 dl víz
5 g friss élesztő
2 tk só
60 dkg finomliszt
A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet.
Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem.
Lefedtem egy konyharuhával a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon.
Ekkor a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 60 dkg liszttel összeállítottam a tésztát.
A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam, letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen. kb.30 perc.
4 részre osztottam,oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,majd lazábban feltekertem,"bagett" formára alakítottam.
Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé.
Hagytam, hogy duplájára keljenek.
Éles késsel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket.
Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,mint a formázáshoz. Amikor már kel a tészta, akkor szépen nyílik szét.
A sütőt 200 fokra állítottam, vizet öntöttem egy kisebb tepsibe és a sütő aljába tettem. 25 perc alatt sültek ropogósra.
Amikor készen lettek, lespricceltem vízzel és hagytam kihűlni őket
"
A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, majd hozzákeverjük egy villával az étolajat és a langyos vizet. Összeállítjuk a tésztát secc-perc...
Elkészítési idő:A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és a lenmagot, összekeverjük. A közepébe készítünk egy mélyedést, oda...
Elkészítési idő:Kimérjük, átszitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sikért és a sót, majd a közepébe morzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni). Fokozatosan hozzáöntjük a vizet (mennyisége lisztfüg...
Elkészítési idő:Elkészítjük az öregtésztát ( elkészíthetjük napközben is pár órát az ablakba napon pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )...
Elkészítési idő: