20 dkg finomliszt
3 dl víz (normál hőmérséklet)
2 dkg friss élesztő
1 mk cukor
50 g joghurt /tejföl
2 dl víz
5 g friss élesztő
2 tk só
60 dkg finomliszt
A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet.
Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem.
Lefedtem egy konyharuhával a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon.
Ekkor a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 60 dkg liszttel összeállítottam a tésztát.
A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam, letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen. kb.30 perc.
4 részre osztottam,oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,majd lazábban feltekertem,"bagett" formára alakítottam.
Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé.
Hagytam, hogy duplájára keljenek.
Éles késsel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket.
Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,mint a formázáshoz. Amikor már kel a tészta, akkor szépen nyílik szét.
A sütőt 200 fokra állítottam, vizet öntöttem egy kisebb tepsibe és a sütő aljába tettem. 25 perc alatt sültek ropogósra.
Amikor készen lettek, lespricceltem vízzel és hagytam kihűlni őket
"
1. langyos vízbe a sót belekeverjük 2. élesztőt az ujjunkkal belekeverjük, szétnyomva azt 3. liszt 4. gyúrás min. 10 percig 5. kelesztés min. 1 óra, innen akár 3 napig is állha...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Közepeslangyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk kb. 1 evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni. Közben kimérjük az 50 dkg lisztet, majd hozzáadjuk a sót és az olajat, és kics...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, és összekeverjük. A liszthalom közepébe kanállal mélyedést ásunk, és beleöntjük a vizet. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTörjük apróra a fokhagymát és tegyük egy csészébe. Öntsünk rá egy evőkanál olajat és kevergessük egy kicsit, hogy a fokhagyma olaj kioldódjon. Öt perc múlva adjunk hozzá egy dl. vi...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz