15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl vízből készítettem egy előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszek
2 teás kanál só... erre jönnek a lisztek
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz, majd hozzá teszem az előző este elkészített előtészta...
alaposan kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...
Egy nagyobb tálban keverjük össze a sót a liszttel, egy másik edényben pedig oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Az élesztős víz mehet a lisztre, és jöhet a gyúrás! Finom, lágy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olvasztott vajat, és az élesztős tejet összekeverjük. Jól összedagasztjuk a tésztát, – közben arra gondolunk, hogy milyen csinos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos vízben felkeverem az élesztőt és a sót, majd kanalanként adagolom hozzá a lisztet, majd belekeverem az olajat. Kenyérdagasztóval dagasztom és kelesztem. Közben a paprikát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEin Blech mit Backpapier auslegen. Alle Zutaten in einer Schüssel gut durchmischen. Handballengroße Kugeln daraus formen und auf das Blech geben. Bei 180 °C ca. 20 min. backe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű