Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt
1,5 tk. só
1 ek. cukor
2 ek. burg.pehely
2 dkg vaj
3 dl tej
2 dk élesztő
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőzacskóba, vagy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a sütőzacskóba vagy a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
Rácsra teszem hűlni.
A héja frissen, melegen ropogós, de a tej miatt gyorsan elpuhul. A bélzete könnyű, foszlós. Sokáig puha marad .
A száraz összetevőket keverd össze, majd öntsd rá a vizet. Jó alaposan dolgozd össze. Amikor már jól állaga van, formázz zsemléket belőle. A tetejére szórhatsz magvakat. Közben...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKovászt bedagaszt 4 órát letakarva pihentetjük Bedagaszt 20 perc pihentetés átgyúr 20 perc pihentetés kettè oszt felgömbölyít 10 perc pihentetés formáz Kelesztés 30-40...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Megmosunk 2 kisebb burgonyát, vizesen betesszük a mikróba, így pár perc alatt héjában megfő. Kenyérsütőbe rakjuk...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű