200 g kovász
550 g liszt
2,6 dl víz
4 kk. só
2 ek. olaj
1. A lisztet átszitálom.
2. A hozzávalókat dagasztó tálba teszem,géppel dagasztom.
3. Ha készen van a dagasztás, letakarva huzatmentes helyre teszem
kelni.
4. Két órát kelesztem, majd óránként hajtogatom./Kétszer hajtogattam/.
5. Kissé lisztes felületre borítom a megkelt tésztát, formázom.Vigyázva,
hogy a buborékokat ne nyomjam ki belőle.
6. Tetejével lefelé fordítva kelesztőkosárba teszem,ráhúzok egy zacskót
és félre teszem kelni.
7. kb.két órát kel, majd előmelegített sütőben sütőm./Formázás után
hűtőbe is tehetjük, egy éjszakát pihen,másnap reggel kivesszük,
pulton hagyjuk kb. 2-3 órát és utána sütjük./
8. A sütőt előmelegítettem 240 fokra, a tepsit is felforrósítom és a sütő
aljába egy kis tepsi forralt vizet teszek, hogy jó gőzös legyen a sütő-
tér.
9. Amikor a sütő kellően felforrósodott (kb.30 perc ) a kenyeret
óvatosan a forró tepsire borítom, tetejét bevágom, majd 10 percet
240 fokon sütöm.
10. További 20 percet 230 fokon sütöm tovább a gőzös sütőben, majd a vizet kiveszem a sütőből és a kenyeret még 10 percig sütöm. .
/ összesen 40 percet sütőm /.
11. Végül lezárom a sütőt, és félig nyitott ajtónál még 5 percet bent
hagyom a kenyeret. Az 5 perc leteltével rácsra teszem, és hagyom
kihűlni.
A hűtőben sokat pihent kovász illata savanyú, kissé ecetes illatú. Semmi gond, fel kell frissíteni.
A kovász: 50 g alvó, szoba hőmérsékletű kovászhoz 50 g kenyérlisztet,
50 g teljes kiőrlésű búzalisztet és 100 g vizet adtam,
elkevertem. 8 óra elteltével már jó buborékos..
Van egy nagyon egyszerű módja, amivel lelehet tesztelni, hogy készen van-e, azaz érett-e a kovászunk.Ez a lebegési teszt: egy bögre vizet engedünk, a kovászból egy kiskanálnyit kiveszünk, a vízbe tesszük. Ha lemerül a bögre aljára, akkor a kovász még nincsen készen. Amikor a kovász a víz tetején marad, lebeg, akkor érett, dagasztásra kész.
Ha a kovász sokat pihent a hűtőben,savanyú szagú, akkor a kenyér is savanyú lesz.Ilyenkor ismételjük meg az etetést.
Egy tiszta üvegbe tegyünk át 50 g kovászt /a többit ki kell dobni / és adjunk hozzá 50-50 g lisztet és 100 g vizet. A kovász kb.nokedli sűrűségű legyen.Az etetést és a várakozást addig ismételjük , amíg édeskés illatú kovászunk nem lesz. / kb.3-4 etetés /.Ideális hőmérséklet 22-28 fok, ehhez szoba hőmérsékletű víz és liszt kell.
A jó, friss kovász illata édeskés, kicsit joghurtra emlékeztet. Ha nem megfelelő körülmények között tartjuk, akkor ecetsav képződik,savanyú lesz a kovász és a belőle sütőt kenyér is.
Rossz: ha túl hideg van,nem kapnak a mikroorganizmusok táplálékot, kevés a víz, vagy más baktérium is elszaporodott.Ezért biztosítani kell az ideális hőmérsékletet, rendszeresen etetni kell a kovászt, megfelelő mennyiségű vizet kell hozzá adni és az edényt is alaposan meg kell tisztítani.
Mérjük ki egy edénybe a lisztkeverék kivételével a többi hozzávalót, keverjük el jó alaposan egy kézi habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet is, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zac...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagaszt. 30 perc kel. Átgyúrni 45 perc kel. Átgyúrni 40 perc kel. Formázni 30 perc kel. Hideg sütőbe tepsin 200 fok 75 perc vagy edénybe 230 fok 75 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, az élesztőt és egy púpozott teáskanál sót összekeverünk egy nagy tálban, a közepébe lyukat fúrunk. 550 ml langyos vizet apránként hozzáöntünk, közben a kezünkkel folyama...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes