vaníliapuding
4 db tojássárgája
2 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
40 g étkezési keményítő
500 ml tej
1 csipet só
kelt tészta
250 ml tej
40 g friss élesztő (egy kocka)
1 ek cukor
500 g finomliszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 db tojássárgája
100 ml napraforgó olaj
tetejére
1 db tojássárgája
1 ek tej
100 g mandulapehely
vaníliapuding
Kb. 300 ml liter tejet egy edényben fölmelegítünk. Közben a maradék tejet, tojássárgáját cukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral, étkezési keményítővel, jó összekeverjük. A forrásban lévő tejhez öntjük.
Addig keverjük, ameddig sűrű massza képződik. Folpackkal letakarjuk közvetlenül a krémet. Így nem fölösödik be. Majd hagyjuk kihűlni. Tipp: lehet tojáslikőrt is keverni a krémbe, de tanácsos ebben az esetben kevesebb tejjel elkészíteni.
kelt tészta+összeállítás
Az élesztőt a szokott módon cukorral, meleg tejben megáztatjuk.
Lisztet, sütőport, sót, tojássárgáját, étolajat egy tálban belemérjük. Az élesztős tejet is hozzáöntjük.
Egy fakanál segítségével jól összekeverjük. Amikor már jól összeállt a tészta, akkor még tovább dagasztjuk.
Dagasztás után egy rúd formát alkotunk, és elosztjuk a tésztát kb. 8-10 egyforma darabra.
Majd egyesével kinyújtjuk kb. 19 cm x 14 cm téglalap formára.
A téglalap alsó felére helyezzük a pudingot, majd a szélét ráhajtjuk a pudingra úgy, hogy betakarja. Kicsit lenyomkodjuk a két oldalát, hogy ne folyjon ki a puding sütésközben. A másik felét egy kés segítségével hosszában csíkosra mintázzuk, vigyázva, hogy egyben maradjon a széle. Majd ráhajtjuk a megtöltött kifli másik felére.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kifli alakúra formázzuk.
1 tojássárgáját kevés tejjel összekeverünk, egy ecset segítségével megkenjük a kiflik tetejét.
Mandulapehellyel díszítjük.
A recept nem ír pihenési időt, ami annyit jelent, nem szükséges. Én viszont ameddig fölmelegítettem 200 fokra a sütőt, addig hagytam pihenni a kifliket.
Jó étvágyat!
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
gazdagithatjuk még a tölteléket csoki vagy gyümölcs darabokkal
A sárga lap hozzávalóiból elkészítjük a piskótatésztát, majd egy 35*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük, majd langyosan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet a vajjal, a cukorral és sóval elkeverjük, és felforraljuk közepes lángon. Ha már elolvadt a vaj és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet összegyúrni és 4 lapban megsütni. A töltelékhez az almát lereszelni a 15 dkg vaníliás cukorral megdinsztelni. Miután a lapok kihűltek, megtölteni az almás töltelék...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tésztához szükséges anyagokat kimérjük. A vizet és a zsírt egy lábasba teszem és elkezdem melegíteni. Ha a zsír felolvadt a víz forr, hozzáöntöm a lisztet és addig kavarom a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű