vaníliapuding
4 db tojássárgája
2 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
40 g étkezési keményítő
500 ml tej
1 csipet só
kelt tészta
250 ml tej
40 g friss élesztő (egy kocka)
1 ek cukor
500 g finomliszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 db tojássárgája
100 ml napraforgó olaj
tetejére
1 db tojássárgája
1 ek tej
100 g mandulapehely
vaníliapuding
Kb. 300 ml liter tejet egy edényben fölmelegítünk. Közben a maradék tejet, tojássárgáját cukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral, étkezési keményítővel, jó összekeverjük. A forrásban lévő tejhez öntjük.
Addig keverjük, ameddig sűrű massza képződik. Folpackkal letakarjuk közvetlenül a krémet. Így nem fölösödik be. Majd hagyjuk kihűlni. Tipp: lehet tojáslikőrt is keverni a krémbe, de tanácsos ebben az esetben kevesebb tejjel elkészíteni.
kelt tészta+összeállítás
Az élesztőt a szokott módon cukorral, meleg tejben megáztatjuk.
Lisztet, sütőport, sót, tojássárgáját, étolajat egy tálban belemérjük. Az élesztős tejet is hozzáöntjük.
Egy fakanál segítségével jól összekeverjük. Amikor már jól összeállt a tészta, akkor még tovább dagasztjuk.
Dagasztás után egy rúd formát alkotunk, és elosztjuk a tésztát kb. 8-10 egyforma darabra.
Majd egyesével kinyújtjuk kb. 19 cm x 14 cm téglalap formára.
A téglalap alsó felére helyezzük a pudingot, majd a szélét ráhajtjuk a pudingra úgy, hogy betakarja. Kicsit lenyomkodjuk a két oldalát, hogy ne folyjon ki a puding sütésközben. A másik felét egy kés segítségével hosszában csíkosra mintázzuk, vigyázva, hogy egyben maradjon a széle. Majd ráhajtjuk a megtöltött kifli másik felére.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kifli alakúra formázzuk.
1 tojássárgáját kevés tejjel összekeverünk, egy ecset segítségével megkenjük a kiflik tetejét.
Mandulapehellyel díszítjük.
A recept nem ír pihenési időt, ami annyit jelent, nem szükséges. Én viszont ameddig fölmelegítettem 200 fokra a sütőt, addig hagytam pihenni a kifliket.
Jó étvágyat!
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
gazdagithatjuk még a tölteléket csoki vagy gyümölcs darabokkal
1 A porcukrot, mandulalisztet, és az első adag tojásfehérjét egy tálba mérjük. Kezünkkel alaposan összekeverjük, összedolgozzuk marcipán szerű masszává. 2 Ezt követően a vizet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztának valókból sütöttem egy piskótát, amit kihűlés után kettévágtam. A pudingporokat a tejben megfőztem cukroztam és hagytam hűlni. A vajat és a cukrot habosra kevertem és...
Elkészítési idő: 1,5-óra Nehézség: KözepesA tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és villával...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a szoba hőmérsékletű vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi tejfölt hogy puha tésztát kapjunk. 4 rész...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes