Hozzávalók a csülök megfőzéséhez:
egy szép nagy hátsó sertéscsülök
2 db sárgarépa
egy zeller negyede
2 db petrezselyemgyökér
2 fej vöröshagyma
1 gerezd kelkáposzta
1 egész fej fokhagyma
1 karalábé
4-5 babérlevél
só, bors
Hozzávalók a csülök sütéséhez:
3-4 db édesburgonya
egy zeller 3/4-e (magyarul a főzésből megmaradt zeller)
4-5 db vöröshagyma
kakukkfű
4-5 gerezd fokhagyma
3 dl folyékony kacsazsír
Mosd meg és tisztítsd meg a sertéscsülköt, majd fogj egy akkora főzőedényt, amibe belefér a zöldségekkel együtt. Rakd is bele a húst, majd hámozd meg a sárgarépákat és vágd őket négy, vagy nyolc felé és tedd bele ezt is a hús mellé. Majd hámozd meg a zellert is, de ennek csak a negyedét rakd bele a hús mellé, tetszés szerinti nagyobb darabokra vághatod. A maradék zellert majd sütéskor fogjuk felhasználni.
Tisztítsd meg a petrezselyemgyökereket is, vágd ketté és rakd bele ezt is az edénybe.
Fogj két vöröshagymát, szedd le a héját, mosd meg és kettévágva rakd ezeket is a levesbe. Majd egy egész fej, megtisztított fokhagymát is gerezdenként tegyél bele a hús mellé.
Dobd még bele a meghámozott, negyedekre vágott karalábét és egy kis kelkáposzta gerezdet is (a maradékból készíthetsz kelkáposzta levest, vagy -főzeléket is akár).
Öntsd fel annyi hideg vízzel (lehetőleg szűrt vízzel), amennyi ellepi. Sózd, borsozd és rakj bele babérleveleket is. Majd közepes lángon, kb. 3 óra alatt főzd puhára.
És a sütés...
Ha megfőtt a csülök, akkor csontozd ki, majd a húst nagyobb darabokra vágva, vagy tépve pakold bele egy jó nagy tepsibe, amibe még a mellé pakolt zöldségek is el fognak férni.
Majd hámozd meg az édesburgonyát, a zellert és vágd őket nagyobb hasáb szeletekre és pakold bele a tepsibe. A fokhagyma gerezdeket is pucold meg és pakold a tepsibe, illetve a megtisztított, megfelezett vöröshagymákat is.
Szórd meg ízlés szerint kakukkfűvel, és locsold meg a folyékony kacsazsír felével. Majd told be a sütőbe 180 fokon 1,5-2 órára és félidőben forgasd meg a húst és a zöldségeket is, illetve öntsd rá a maradék kacsazsírt is.
Érdemes 5 órát várni rá, mert nagyon-nagyon finom és igen kiadós. :)
http://www.szer-etet.hu/csulok_pekne_modra
1.A zsemlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe. 2.A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. 3.A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsem...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KözepesElsőként az oldalast vágjuk fel a csontok mentén tetszés szerinti darabokra. A magam részéről a vastagabb részeknél csontonként darabolom, ahol vékonyabb az oldalas, ott két csontr...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: NehézA hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kevés leves alaplével. Közben szeletsütőben kisütjük a kiklopfolt hússzeleteket. A h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA sertésszeleteket kikloffoljuk,sózzuk,borsozzuk,lisztbe forgatjuk,majd forró olajban sütjük. Kevés olajban a kockára vágott szalonnát üvegesre hevítjük,majd hozzáadjuk a felvágott...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes