0,5 kg csirkemáj
1/2 közepes méretű vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt kömény
1 kk. oregano
1 kk. majoranna
1 kk. bazsalikom
só, bors ízlés szerint
10 dkg zsírszalonna (füstölt)
1. változat (főzve)
A kisebb darabokra vágott csirkemájat tedd fel annyi szűrt vízzel a gázra, amennyi épp ellepi és tedd még hozzá egészben a fokhagyma gerezdeket, a fél hagymát (szintén egészben) és a fűszereket is (a són és a borson kívül). Főzd addig, míg megpuhul kb. 10-15 percig, majd szűrd le, de a levét még ne öntsd ki, mert ezzel a végén még higíthatod, ha szeretnéd.
Vágd nagyobb csíkokra a szalonnát és a leszűrt májjal együtt daráld át egy húsdarálón. Ami kijön a húsdarálóból, az már a májkrém. Sózd és borsozd meg ízlés szerint és már kész is van. :) Ha túl száraznak érezed, akkor a visszamaradt főzőléből még keverhetsz hozzá.
2. változat (sütve)
Vágd fel kockákra a zsírszalonnát, a fél hagymát pedig csíkokra és a szalonna saját zsírján dinszteld meg a hagymát. Utána add hozzá a májat és az egészben hagyott fokhagymát és a fűszereket is (kivéve a sót és a borsot). Ha kellően megpuhult a máj, akkor vedd le a tűzről és az egészet daráld át egy húsdarálón.
Legvégül sózd, borsozd ízlés szerint és már kész is van. :)
Hagyma A hagymafélék (zöld-, lila-, vörös) egyes hatóanyagai nyersen hasznosulnak jobban, mások pedig főzéssel. Szóval, hogy ha hagymát hagymával eszel, mint Kabos Gyula a híres...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet oda rakjuk forrni a búzadaràval, sóval, két fajta cukorral folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Gázról levesszük és hozzáadjuk a vajat. Majd kakaóval, vagy fahéjjal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAmikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" (a héját és a magházát) is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhat...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz