Hozzávalók:
A tésztához
50 dkg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
3-3,5 dl tej
A salátához
1 db fejes saláta
víz cukor
só ecet
Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot szórunk rá, beleütjük a tojás ezután összekeverjük és hagyjuk az élesztőt felfutni. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy kicsit lágyabb tésztánk legyen, mint a kalácstészta, majd elkezdjük dagasztani. Amikor már szép sima a tésztánk, letakarva, langyos helyen hagyjuk fél órát kelni. Egy serpenyő alján zsírt forrósítunk, evőkanálnyi adagokat szaggatunk bele a tésztából és mindkét oldalát kisütjük. Porcukorral tálaljuk.
Saláta
A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk. Ezután elkészítjük a salátalevet. Vízben feloldjuk ízlés szerint a sót, a cukrot és a legvégén adjuk hozzá az ecetet, majd tálalás előtt beleforgatjuk a salátát.
1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk, ha megkelt kinyújtjuk, kockára vágjuk, dióval, mákkal, vagy lekvárral tölthetjük. Sütőpléhre téve, meleg margarinnal megkenjük, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk 2 cm vastagra. A pu...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes