Tészta (12 rúd réteshez):
I kg rétesliszt, 6 dió nagyságú zsír, 2 tojás, pisi só, kb. 2 bögre forró víz
- tésztáivá dagasztani, a tál oldalához verni,
amíg hólyagot vet. 6 cipót készíteni, olajjal bekenni, olajozott deszkára tenni és meleg lábossal letakarni (vagy
nylonzacskóba lenni) és pihentetni. Az asztalt fehér lepedéivel leteríteni, liszttel megszórni és a tésztát asztal
nagyságúra kinyújtani.
Töltelékek:
1. káposzta: I kisebb fejes káposztát lereszelni, olajon v. zsíron megpirítani, sóval, borssal ízesíteni
2. krumpli és mák: közepes krumplikat héjában megfőzni, kihüteni, a kinyújtott tésztára reszelni, darált mákkal
és cukorral megszórni (10-10 dkg), tejföl és tojássárgája keverékével megöntözni
3. aludttej: rétesenként 2 dl aludttejbe (v. kefirbe) és 1 tojás sárgájába 1 kiflit karikára vágni, cukorral,
vaníliacukorral és citromhéjjal ízesíteni, áztatni, töltés előtt a tojások habbá vert fehérjéi belekeverni
A tésztát sós vízben készre főzzük, összekeverjük a bolognai alappal majd félre tesszük. A zöldségeket gőz fölött sóval, borssal ízesítve puhára pároljuk. a húst csíkokra vágjuk....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűGyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik...
Elkészítési idő: 1,10 óra Nehézség: KönnyűA szalonnából alacsony lángon kiolvasztom a zsírt, ezen pár percig sütöm a borsót, felöntöm a tejszínnel, öt percig forralom magas lángon. Elkeverem a fogkeményre főzött tésztával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVizet felteszünk forralni, ha forr, beletesszük a tésztát (1 evőkanál sót) és puhára főzzük. Közben széles lábasban az olajat felhevítjük, beleszórjuk a darát, állandó kevergetés...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű