menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 2 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250 g lencse (száraz)
szalonnabőr (füstölt)
1000 ml alaplé - csont
1 közepes fej hagyma - vörös
2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
ételecet (10%-os)
4 reszelés citrom reszelt héja
1 teáskanál mustár
kristálycukor


A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 közepes fej hagyma - vörös
4 evőkanál étolaj
1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
2 csipet fűszerpaprika
50 ml víz

Elkészítés:


1 A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!

2 A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.

3 Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.

4 Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.

5 Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.

6 A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!

7 A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.

8 A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

Lencsefőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Savanyúkáposztás tökfőzelék
Savanyúkáposztás tökfőzelék

A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kolbászos babfőzelék
Kolbászos babfőzelék

A hagymát, zöldpaprikát ,fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajban. Beletesszük a chili paprikát és a köményt, felöntjük vízzel. Beletesszük a leszűrt babkonzerveket...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Olasz babfőzelék
Olasz babfőzelék

A száraz fejtett babokat előző este vízbe áztatjuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval. Nagyjából egy óra szükséges,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Lencsefőzelék (gm)
Lencsefőzelék (gm)

A lencsét 12 órát áztatom (hogy ne bántsa a hasam), közben 4 alkalommal lecserélem az áztató vizet. A lencsét hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk