250 g lencse (száraz)
szalonnabőr (füstölt)
1000 ml alaplé - csont
1 közepes fej hagyma - vörös
2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
ételecet (10%-os)
4 reszelés citrom reszelt héja
1 teáskanál mustár
kristálycukor
só
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 közepes fej hagyma - vörös
4 evőkanál étolaj
1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
2 csipet fűszerpaprika
50 ml víz
1 A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2 A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3 Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4 Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
5 Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
6 A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7 A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
8 A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.
◾️A zöldborsót (ha mirelit, akkor fagyosan) a vízben főzni kezdjük a sóval, a cukorral/édesítővel és a leveskockával. ◾️Megvárjuk, míg felforr és utána közepes hőfokon puhára főz...
Elkészítési idő: 45 percA babot felrakjuk kevés vízben főni kis lángon. (Én úgy szoktam, hogy éppen ellepje, mert sűrűn szeretjük a főzeléket.) Amikor már forr, belerakjuk a leveskockát (lehet csak sót i...
Elkészítési idő: 35 percA zoldborsot enyhen sos vizben meglobbantottam, utana leszurtem A hagymat aprora vagtam, es keves olajon megparoltam Hozza adtam a zolsborsot, felontottem keves vizzel, es puhara...
Elkészítési idő: 30 percSóskapépet vagy a darabolt sóskát kicsit megpároljuk. Felengedjük egy kis vízzel és felforraljuk. Elkészítjük közben a habarást. Lisztet kikeverjük a tejföllel, majd beleöntjük a...
Elkészítési idő: