menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: családi adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


25 dkg lencse (szárazon)
kevés füstölt szalonnabőr
1-1, 5l csontlé-alaplé, vagy víz
1 fej kis vöröshagyma egészben
2 db egész babérlevél
10%-os étecet
citromhéj
1 kk mustár
cukor, só
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 fej kis vöröshagyma apróra vágva
4 evőkanál étolaj
1 púpos evőkanál liszt
2 csipet pirospaprika
A tálaláshoz:
tejföl
füstölt sertéscsülök

Elkészítés:


A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
Felrakjuk a vizet, beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, a lencsét, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, (én fokhagymakrémet használok)és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
Kb 0, 5 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük.
FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

Lencsefőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Spenótfőzelék
Spenótfőzelék

A spenótpürét lábosba tesszük és a tejjel összefőzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát (ízlés szerint ki többet, ki kevesebbet). Hogy a főzelékünk e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Currys kókuszos répafőzelék
Currys kókuszos répafőzelék

A sárgarépákat felkarikázom, majd a felhevített kókuszolajon kicsit megpirítom. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, átkeverem, majd mikor már érezhető a fokhagyma illata, rászórom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Adrien
Sóska
Sóska

Sóskapépet vagy a darabolt sóskát kicsit megpároljuk. Felengedjük egy kis vízzel és felforraljuk. Elkészítjük közben a habarást. Lisztet kikeverjük a tejföllel, majd beleöntjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Niki
Zöldborsófőzelék
Zöldborsófőzelék

Étolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután önt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk