Családireceptkönyv.hu

Bukta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
1 kg liszt
5 dkg cukor
1 teáskanál só
20 dkg vaj
1 csomag élesztő (5 dkg)
5-8 dl tej, amennyit a tészta felvesz

A töltelékhez
másfél kg meggy
ízlés szerint cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a vajjal, a csipet sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Amikor már szép sima a tészta felülete és elválik a kéztől meg az edény falától, akkor letakarva, körülbelül egy órát hagyjuk kelni.

A meggyet kimagozzuk és ízlés szerint megcukrozzuk. Ekkor a vaníliás cukrot is szórjuk rá. Mielőtt a buktába töltenénk, hagyjuk a levét kicsöpögni.

A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából 1 centi vastagságúra kinyújtjuk. 10 centiméteres kockákra vágjuk. és mindegyik közepébe teszünk a kicsöpögtetett meggyből. (Tölteléknek, ha nincs már friss meggyünk, fagyasztott meggyet vagy meggylekvárt is használhatunk.) A töltelékkel együtt feltekerjük a tésztát, és kizsírozott tepsibe fektetjük. Ne szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat, mert még dagadni fognak mialatt sülnek. Még 10 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.

Bukta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Marlenka
Marlenka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Reszelt diós süti
Reszelt diós süti

A hozzávalókból kemény, reszelhető tésztát gyúrunk. A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük (én az alját nyújtani szoktam), és a tölteléket ráterítjük. A tészta másik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Csokis-túrós palacsinta puncsmártással
Csokis-túrós palacsinta puncsmártással

A túrót egy keverőtálba teszem, hozzáadom a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat (én a hűtőben tartok cukorral összekevert citromhéj-reszeléket, mert finomabb és intenzívebb, min...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk