2-4 kg kovászolni való uborka (attól függően, hogy mekkora üvegben készítjük)
5 gerezd fokhagyma
1 kisfej vöröshagyma
1 szál torma
1 csokor kapor
1 szelet kovászos kenyér vagy a kenyér sarka
víz
só 2 evőkanál 5 l-hez
Az uborkát alaposan mossuk meg és vágjuk le a két végét, majd 3 függőleges bevágást tegyünk rajtuk úgy, hogy egy bemetszés se érjen az uborka egyik végétől a másikig, mert akkor szétesik. Ezután kezdjük el belerakni a befőttes üvegbe. Az aljára tehetjük a csokor kaprot, rá az uborkákat, és közé tegyük a megpucolt fokhagymát, vöröshagymát és a megtisztított tormát. Ha elkészültünk, melegítsünk vizet, amit alaposan sózzunk meg. Jó meleg legyen, de semmiképpen se forraljuk föl. Ezt öntsük az uborkára. Annyit, hogy jól ellepje,majd a tetejére tegyük a kenyeret, és egy tányérral fedjük le az üveget. Tartsuk napos, meleg helyen 3 napig. Arra ügyeljünk, ha nagy a forróság, a lé ne forrjon, mert akkor nem lesz jó íze az uborkának. Az sem baj, ha nem süt rá állandóan a nap, a lényeg, hogy melegen legyen.
3 nap elteltével szedjük ki az uborkát az üvegből, tegyük kisebb befőttesekbe, a levet szűrjük át, öntsük rá az uborkára, tegyünk rá tetőt és hűtőszekrényben tartsuk.
Ugyanilyen kovásszal készíthetünk káposztát is, egy jó nyári töltött káposztához. Fontos, hogy az egész fej káposztának vágjuk ki a torzsáját, tegyük egy fazékba, majd ugyanúgy kovászoljuk mint az uborkát. 3 nap után készíthetjük is a töltött káposztánkat belőle.
Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÁtkeverjük, lefedve másnapig állni hagytam, (közben néha átkevertem) ....akkor üvegekbe raktam, lezártam és mehet a helyére.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden zöldséget alaposan megtisztítunk. A káposztát vékonyra csíkozzuk, az uborkát és a répát uborkagyalunk vékony karikára gyaluljuk, a hagymát fél karikára vágjuk. Egy tálba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű