50 dkg szalonna
2 kg burgonya
1 kg lebbencstészta
só
víz
A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, majd beletesszük a karikára vagy kockára vágott krumplit. Felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Amikor a burgonya félig megfőtt, rátesszük a tetejére a tésztát, és annyi vizet öntünk még rá, hogy jó ujjnyi legyen a tészta felett. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve elfő. Csak ekkor keverjük össze a tésztát a krumplival. Ezek után jön a legfontosabb művelet, a forgatás. A krumplis-tésztás massza alját kicsit megpirítjuk, és a bográcsot a tűzről levéve próbáljuk meg rázogatva megforgatni az ételt úgy, hogy az alsó, pirult rész felülre kerüljön. Addig ismételjük a forgatást nagyjából egy-két percenként, amíg az egész étel szép, pirult lesz. A népi mondás szerint legalább 32 fordítás kell, általában azonban többre van szükség. Amikor elkészült, pirult színű, és labdaformára összeáll.
A kifliket 1,5-2 cm vastagságúra szeleteljük, és éjszakára száradni hagyjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojások sárgáját különítsük el a fehérjétől. A három tojássárgájához adjuk hozzá az előzőleg turmixgépben összemixelt sajtot (vagy túrót) majd adjuk hozzá a sót és a cukrot is...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesNagyobb edénybe rakok fel vizet a tészta főzéshez, a káposztát letisztítom felső leveleitől, megmosom, és tészta reszelőn lereszelem, megsózom, hagyom állni 5-percet, majd jól kiny...
Elkészítési idő: 10-perc Nehézség: KönnyűA csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sózuk, borsozzuk, a fűszerkeverékekkel megszórjuk, majd kevés vajon néhány percig egy serpenyőben sütjük. (Nem kell agyon sütni a húst! Cs...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű