Pohár: 2 dl, 3 rúd
1 p. tejföl (20 dkg)
1 p. szoba hőmérsékletű sertés zsír (20 dkg)
2 tojás
3 ek cukor
1 kk só
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt
töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák vagy dió
40 dkg cukor
kicsi tej
2 cs van.cukor
citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt
Előre elkészítjük a tölteléket ,mivel nem kell keleszteni.
Mákhoz vagy dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,/ én nem szoktam főzni /.
Tészta elkészítése:
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel,amit apránként adjunk hozzá. Ne túl kemény tésztát készítsünk. Össze gyúrás után 3 részre osztjuk a tésztát,
kinyújtjuk és tetszőleges töltelékkel megtöltjük.Három oldalát kicsit vissza hajtjuk és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük.Oldalát tetejét megszurkáljuk,lekenjük tojással .Előmelegítjük 180 fokra a sütőt és kb 40 perc alatt készre sütjük.
Lehet még más töltelékkel is készíteni,mint szilvalekvár(kemény),gesztenye,kakaó,fahéj. A kakaóst vagy fahéjasat sütök,ott a kinyújtott tésztát lekenem olvasztott vajjal amibe vaníliás cukrot teszek. Lehet megsütve fagyasztani is .
1. A sütőport és a lisztet összekeverjük, a sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tojást és a porcukrot összekeverjük egy másik tálban, majd hozzáönt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük száznyolcvan fokra, alul-felül sütés programra. 2. Egy őzgerinc formát kivajazunk. 3. Egy tálban a piskóta hozzávalóit összekeverjük. 4. Egy kisebb ed...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet, tejet, csipetnyi sóval felforraljuk, és a megmosott rizst megfőzzük benne. 30 perc múlva levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk még egy kicsit puhulni. Megvárjuk míg kihűl...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű