2 csésze liszt (1 csésze 200 ml);
2 evőkanál liszt pluszban;
1 teáskanál sütőpor;
¼ teáskanál só;
200 gramm vaj;
1 csésze cukor;
1 evőkanál vanília esszencia;
reszelt narancshéj;
4 tojás;
150 gramm joghurt;
3 evőkanál tej;
100 gramm fekete mazsola;
100 gramm fehér mazsola;
100 gramm őrölt dióbél;
200 gramm szezámmag;
egy marék darabolt mandula;
öntet
100 gramm tejszín;
5 evőkanál cukor;
vaníliakivonat;
Vajazzunk ki egy kerek sütőformát, majd vékonyan szórjuk meg liszttel.
Keverjük el a lisztet a sütőporral és a sóval, ezután szitáljuk át, majd tegyük bele a mazsolát, az összes magot, a diót, és keverjük el egyenletesen.
A szobahőmérsékletű vajat addig keverjük a cukorral, míg egy egyenletes krémet kapunk. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a vaníliát, majd a tojásokat egyenként.
A joghurtot keverjük el a tejjel, majd adjuk a masszához, majd a legvégén keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Öntsük a masszát a sütőformába, majd süssük 40-45 percig, míg szép pirult lesz. Csak azután vegyük ki a formából, miután jól kihűlt.
Az öntetet csak azután készítsük el, majd egyből tegyük a kihűlt tésztára. Keverjük el a tejszínt, a cukrot és egy csipet sót, majd tegyük egy lábasban a tűzre. Addig kevergessük, míg a cukor felolvad, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot, és keverjük még kb. 10 percig, amíg kissé karamellizálódik a cukor. Mikor szép karamell színe lesz, öntsük a sütemény tetejére, majd vágjuk fel azelőtt, mielőtt teljesen kihűlne az öntet. Vigyázzunk, hamar megszilárdul.
Az öntet helyett tehetünk rá olvasztott csokoládét, de egyszerűen hagyhatjuk csak úgy simán is.
A margarint megolvasztjuk, majd a tojással és a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd kivajazott tűzálló formába simítjuk, és 12 percig sütjük a mikróban. 5 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összekeverni, és legalább 1 órát pihentetni. Forró olajba önteni a masszát, és addig kevergetni míg morzsákra esik. Porcukorral, lekvárral tálalni.
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1. A vajat, a tejet, és a cukrot mikróban összeolvasztjuk, majd egy picit hagyjuk hűlni (két-három perc!). 2. A meleg vajas keverékbe villával belekeverjük először az élesztőport,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz anyagokat összekeverjük egy nagy tálba az olajjal. A tojásokat és a tejfölt jól felverjük és a lisztes keverékhez keverjük addig meg sima nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű