este: 30 dkg liszt,
3 dl víz
2 ek olaj
4 dkg élesztő.
reggel: 1,20 kg liszt
5 dl víz
3- 5 dkg só
2 ek olaj.
Előtészta /öregtészta/ összekeverni,letakarni, konyha hőmérsékleten hagyni. 10-12 órát állni, másnap sütök vele. A tészta jól felfut a tálban, majd összeesik.
Másnap hozzá a többi anyag.
Dagasztani. Keleszteni 2 x 30 percig pihen, félidőben kissé átmozgatom a tésztát. Második pihentetés után elosztani 16 fele. 16 gombócot formálok belőle, letakarom és 10 percig pihentetem, majd kinyújtom őket és feltekerem. kb 18-20 cm legyen a hossza is és az alsó széle is. A szélesebbik végétől feltekerni .Sütőpapíros tepsire rakom és 60 percig újra kelesztem. 40 percnél bekapcsolom a sütőt. Előmelegítem 200 fokra és beteszem mindkét tepsit. Légkeveréssel 200 fokon 10 percig, majd 170 fokon 10 percig sütöm.A kifliket mielőtt beteszem sülni, jócskán lespriccelem a kifliket, vízzel. és még a sütő aljába is teszek kis edénybe vizet gőznek.
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint és a felfuttatott élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe belekeverjük a sikért és a sót is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejszínes vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük öt percig. Gyúrjuk át a tésztát kevés kenyér lisztkeveréken é...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűOldjuk fel a cukrot és a sót a kézmeleg vízben. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt és a 1/2 csésze langyos vízzel készítsünk puha tésztát. Lisztezett deszkán gyúrjuk a tésztát néhány...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes