2dkg élesztő
1dl tej
1tk cukor
25dkg liszt
25dkg rétesliszt
25dkg vaj
1db tojás
1db tojássárgája
1dl tejföl
2tk só
7dkg sajt
A tetejére:
1db tojás
3dkg sajt
Az pillekönnyű vajas-sajtos pogácsa elkészítéséhez az élesztőt a meglangyosított tejben, a cukorral és 2 evőkanál liszttel felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék kétféle lisztben a vajat szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és a sajtot és a kovásszal összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk.
A tojásfehérjével lekenjük, rászórjuk a sajtot, feltekejük, mint a bejglit, a két szélét összecsippentjük, sodrófával kicsit lenyomkodjuk, és letakarva 10 percig pihentetjük.
Ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét tojássárgájával lekenjük, meleg helyen, kb. 10 percig kelesztjük.
Minden pogácsa tetejére egy-egy csipet sajtot teszünk, és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel), 20 perc alatt megsütjük.
A tojásokat keményre főzzük, megvárjuk amíg icsit kihűl. Minden hozzávalót összekeverünk, turmixoljuk és kész is.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot és a sonkát egy kb 1 cm vastagra felszeletelem. Utána egyforma kb 4x4 cm-es négyzetre vágom, majd felváltva hurkapálcára szórom fel. Ha elkészült, akkor a szokásos módon p...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű